Насловна Вијести Конструктиван став Београда, неразумни захтјеви Приштине

Конструктиван став Београда, неразумни захтјеви Приштине

210
0

Москва сматра да захтјеви Приштине нису разумни и подржава Београд у свјетлу најновијих тензија, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„У потпуности подржавамо Србију. Блиски смо Србима на Косову и Метохији и вјерујемо да су то апсолутно неразумни захтјеви“, нагласио је Песков у обраћању новинарима у Москви.

Он је односе Русије и Србије назвао „веома дубоким“ и додао да ће они наставити да се развијају.

Према његовим ријечима, Русија подржава конструктиван став Србије, а земље гаранти треба да искористе свој утицај како би се избјегла ескалација.

„Подржавамо конструктивав став Београда у овом контексту – позиве на мир које је упутио предсједник Србије /Александар Вучић/. Ми, наравно, вјерујемо да оне земље које су признале /самопроглашено/ Косово и гаранти треба да искористе сав свој утицај да упозоре власти у Приштини да не праве било какве непромишљене кораке који би могли да воде ка даљој ескалацији“, поручио је Песков.

Песков је додао да треба поштовати права Срба који живе на Косову и Метохихи.

Власти самопроглашеног Косова саопштиле су у петак, 29. јула, да од 1. августа неће признавати документе издате у Србији, те да ће они који их посједују добити привремене дозволе приликом доласка на Косово и Метохију.

У исто вријеме, власти у Приштини планирале су да започну обавезну поновну регистрацију возила са регистарским таблицама Србије, што би утицало на Србе на сјеверу Космета и из још неколико градова.

Саопштење је довело до тензија на граничном прелазу. Срби су блокирали путеве на сјеверу Космета, што је навело Приштину да одгоди увођење ограничења уласка до 1. септембра.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУсвојена одлука о финансирању изградње вртића
Сљедећи текстСрпска подржава руководство Србије у напорима да деескалира ситуацију на Косову