Насловна Вијести Република Српска Кострешевић: Очекујем изручење Јошила

Кострешевић: Очекујем изручење Јошила

218
0

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић потврдио је да је Јован Јошило ухапшен прије три дана у Хрватској и да очекује његово изручење с обзиром на то да није хрватски држављанин.

Кострешевић је појаснио да је Јошило ухапшен након што је, на упит хрватске полиције, Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске идентификовало то лице и доставило све податке путем Интерпола.

„На основу тога су колеге их Хрватске идентификовале то лице као припадника организоване криминалне групе, извршиоца више криминалних дјела, за којим је чак и Интерпол Србије расписао међународну потјерницу. Њима је јуче одређен притвор, тренутно су поступци у Хрватској и очекујемо у неком реалном времену да ће доћи до изручења Јошила“, рекао је Кострешевић новинарима у Бањалуци.

Кострешевић је истакао да је Полиција Српске интензивно трагала за Јошилом и да су га лоцирали у Хрватској, али да није познато када је прешао границу и са којим документима.

Он је додао да припадници организованих криминалних група имају више држављанстава, као и лажне документе, али да Полиција Српске има капацитета за трагање за таквим лицима.

„Имамо одлучну сарадњу са свима у окружењу у полицијским структурама и шире у Европи, одличну сарадњу са Европолом, тако да радимо интензивно. Има још лица за којима трагамо који су нам баш циљане мете“, рекао је Кострешевић који очекује да ће бити још резултата у наредном периоду.

Кострешевић је истакао да је Јошило ухапшен у саставу организоване криминалне групе која се бавила недозвољеним прометом дроге, оружја и убиствима, те да ће бити процесуиран пред Тужилаштвом, односно Судом БиХ.

Он је додао да ће Јошило бити обухваћен и истрагом о убиству Славише Ћулума.

Према његовим ријечима, први корак је да Министарство правде Хрватске прихвати међународну потјерницу БиХ и на основу тога донесе одлуку о екстрадицији.

„То су процеси који трају по више мјесеци. С обзиром на то да постоји и потјерница Србије, мислимо и скоро смо сигурни да ће одлука бити да буде испоручен код нас зато што је код нас потјерница за организовани криминал у вези са тешким кривичним дјелима. У Србији је за некакво оружје“, рекао је Кострешевић.

Он каже да је добра ствар то што Јошило није хрватски држављанин јер Хрватска не испоручује своје држављане, па очекује да ће га МУП Српске сигурно добити под контролу.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛукач: Још лица биће на удару полиције због убиства Башића
Сљедећи текстУредно водоснабдијевање, у току обезбјеђивање додатне количине воде