Насловна Најновије Кочићева награда за 2023. годину Ђорђу Сладоју

Кочићева награда за 2023. годину Ђорђу Сладоју

398
0
Кочићева награда за 2023. годину припала је књижевнику Ђорђу Сладоју, одлучио је жири у саставу Ранко Рисојевић члан, Предраг Бјелошевић члан и Душко Певуља, предсједник жирија.
 

Ђорђо Сладоје представља једног од најистакнутијих савремених српских лиричара; аутор је замашног и запаженог опуса од шеснаест засебних збирки (појединих и у више издања), те девет књига изабраних пјесама (од којих једна и на руском језику, у избору Андреја Базилевског, Москва 2007), наведено је у саопштењу Удружења књижевника Републике Српске.

Тај и такав опус представља аутора као тренутно најзначајнијег представника стражиловске лирске нити, поету тананог и свестраног осјећања традиције и препознатљиве душевности.

На плану опште слике савремене српске поезије, Сладоје је истовремено пјесник најкомплекснијег али и најнепосреднијег лирског израза православне духовности. Интезитетом осјећања самилости и сапатње његова поезија равна се с пјесништвом Алексе Шантића и Десанке Максимовић, свједочећи и за наше вријеме моћ пјесме да изрази и побуди најтананију емоцију.

Ненаметљиво, али суверено, Сладоје влада пјесничком формом и најбољим насљеђем модерне лирике, активирајући често префињену иронију и веома карактеристичан, благотворан хумор. У тематско-мотивском погледу, Сладојева поезија је (нарочито од 1992. године) хроника људске патње у злом времену, али и хроника националне патње, туге и пораза, сеоба и смрти, нарочито оних крајишких, прекодринских и косовских.

Генерално, Сладојева поезија је риједак и драгоцјен спој пјесништва високе културе, племените осјећајности и изразите националне свијести, као израза завјетног памћења упркос времену солипсизма и дезинтеграције. Сваком новом књигом он успијева да учини по неки квалитативни помак на темељу већ потврђених вриједности, што је случај и са романом у стиховима Модре жилице, који је објавио Центар за српске студије у својој едицији Српски преглед.

Између Петра Кочића и Ђорђа Сладоја постоје бројене стваралачке подударности, прије свега по њиховом служењу српском језику и припадништву репрезентативном току српске књижевне традиције.

Ђорђо Сладоје, једако колико и његов знаменити претходник, књижевност не доживљава као самосврховиту, апартну чињеницу, већ као суштинску посвећеност својој култури и српском народу, проговарајући у својим књигама о његовим величанственим узлетима, али и трагичним удесима и ожиљцима савременог доба.

 
 
 
 
ИЗВОРртрс
Претходни текстЋосић: Град Источно Сарајево подржава више пројеката на Сокоцу
Сљедећи текстИсправљена историјска неправда: Откривена биста српском великану Ристу Јеремићу