Насловна Најновије Кошарац: Илузорно очекивати да Конаковић води самосталну политику

Кошарац: Илузорно очекивати да Конаковић води самосталну политику

33
0
Предсједавајући Савјета министара Сташа Кошарац оцијенио је да је министру иностраних послова Елмедину Конаковићу очигледно јако тешко схватити шта значи бити демократском вољом изабран представник народа и немати ниједног другог налогодавца осим народа који те изабрао.
 

– Иза /предсједника Републике Српске/ Милорада Додика стоје грађани Српске, који су му дали повјерење на изборима. Додик је избор Српске и њених грађана, чије интересе заступа и штити – истакао је Кошарац.

Он је указао да иза Конаковића стоје Кристијан Шмит, Мајкл Марфи и Амбасада САД у БиХ.

– То су аге, а Конаковићево је само да завеже коња гдје му они кажу – поручио је Кошарац.

      View this post on InstagramA post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

 

Према његовим ријечима, илузорно је очекивати да ће Конаковић из такве позиције водити самосталну и аутентичну политику.

– Неће, јер би то значило излазак из Шмитовог и Марфијевог крила. Неће, јер би то значило излазак из задатих координата и напуштање наметнутих западних наратива. Неће, јер би то значило поштовање Устава и Дејтона и политику унутрашњег договора два ентитета и три конститутивна народа, без странаца – навео је Кошарац на Инстаграму.

Он напомиње да Конаковић то неће јер би то значило преузимање одговорности и вођење аутентичне политике у интересу народа који те је изабрао, а за то треба имати мудрости и храбрости.

Кошарац каже да Конаковић то неће учинити јер би то значило да се мора угледати на Додика.

– Зато није изненађујуће што Конаковић наставља стазом коју су му трасирали Марфи и Шмит. На тој стази ће му по испробаној матрици Милорад Додик и Српска увијек бити кривци за све. Ту су салве неоснованих оптужби и манипулација на рачун Додика и Српске, ту је неизоставна мантра о малигном руском утицају, блокади европског пута и друге неистине и небулозе – подвукао је он.

Кошарац пита шта остаје Конаковићу ако све то напусти, те додаје да је ко стоји иза њега – реторичко питање.

– Воља народа чини разлику. У случају Конаковића – непремостиву и недостижну – констатовао је Кошарац.

Конаковић је на јучерашњем састанку министара спољних послова држава чланица ЕУ у Луксембургу поново изнио низ оптужби на рачун руководства Републике Српске, посебно предсједника Додика због састанака са предсједницима Русије и Бјелорусије након којих заузима ставове који су, наводно, главни разлог потешкоћа БиХ на европском путу.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик са њемачким изаслаником за Балкан: Српска није против Берлинског процеса ако не задире у Устав
Сљедећи текстTO Источно Сарајево: Сада је лакше до Новакове пећине (Фото)