Насловна Вијести Република Српска Кошарац: Подржати интегрисани прелаз Вардиште и слободну зону

Кошарац: Подржати интегрисани прелаз Вардиште и слободну зону

143
0

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да Вишеград има могућност за отварање слободне зоне, што ће значити многе бенефите за људе из реалног сектора који желе да инвестирају.

Кошарац је у обраћању на синоћњем привредном састанку у хотелу „Вилина влас“, у организацији начелника општине Вишеград, рекао и да Вардиште треба да буде интегрисани гранични прелаз што ће омогућити значајан проток људи и робе.

Он је нагласио да ће Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара ових дана заговарати да надлежна тијела БиХ ступе у контакт са органима Србије и Међудржавне комисије за границу како би питање интегрисаног граничног прелаза коначно ријешили.

– Врата институција Републике Српске су потпуности отворена, а оно што је у домену Савјета министара сигурно ће бити подржано –  поручио је Кошарац.

Он је истакао да Вишеград има озбиљан енергетски и туристички потенцијал, са двије ријеке и Андрићградом.

– Треба похвалити напоре институција Републике Српске да Вишеград учини као дио туристичке трпезе Републике Српске и региона. Треба да будемо поносни на вјерски туризам, манастир Добрун и друге цијенећи да је то дио нашег идентитета. И у том контексту Вишеград јесте препознатљив као здрава средина која има потеНцијал. Више од 200 привредника окупити и тражити заједничка рјешења сматрам да јесте озбиљан друштвени капитал који Вишеград има – рекао је Кошарац.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник рекао је да је ово прилика да сви заједно допринесу амбијенту и побољшању услова привреде.

– Као погранична општина изузетно богата културно-историјским насљеђем и са изузетним природним ресурсима Вишеград има идеалне услове за развој трговине, туризма, привреде. Треба да уложимо додатне напоре да Вишеград што прије изађе из статуса неразвијене општине, а Министарство је отворено за све приједлоге с циљем унапређења административних процедура које би унариједиле пословање – истакао је Випотник.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се на овај начин жели показати свим привредницима да цијене њихов труд, рад и залагање, те да је локална управа на располагању.

– Захваљујући залагању локалних и републичких власти, општина Вишеград је израсла у мјесто које повезује људе, државе и народе. Циљ овог дружења је повезивање јавног и приватног сектора, исказивање подршке привредницима, те стварање позитивне климе за унапређење пословања и конкуретности привредних субјеката како на тржишту БиХ, тако и на међународном тржишту – истакао је Ђуревић.

Он је навео да је дружење са привредницима прилика да се резимира протекла година, да се разговара о свим стварима које су биле добре, а нарочито о оним које су биле лоше, а односе се на локалну управу.

– Ми се трудимо да створимо што бољи пословни амбијент и ово је прилика да у овом разговору видимо шта то још општина Вишеград може урадити за привреднике како би им олакшали пословање – нагласио је Ђуревић.

Он је изразио увјерење да ће општина наставити да се развија као привредни центар шире регије источног дијела Републике Српске, као просперитетна локална заједница, на добробит свих становника и туриста који овдје долазе.

Предсједник Скупштине општине Српко Баранац рекао је да овим дружењем општина жели да се захвали предузетницима за све што раде.

– Почиње велики инвестициони циклус у Вишеграду. Влада Републике Српске ће у сарадњи са Олимпијским центром `Јахорина` улагати у Вишеград и то нам је још један показатељ којим путем треба да идемо – истакао је Баранац.

Дружењу предузетника присуствовали су и директори јавних установа и предузећа, те представници јавног и политичког живота општине.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстДодик са амбасадором Норвешке и представником УН
Сљедећи текстПогинуо свештеник и тешко рањена монахиња у укајинском нападу на манастир