Насловна Најновије Кошарац: „Романијска кућа“ најбоља за промоцију производа и капацитета Романије

Кошарац: „Романијска кућа“ најбоља за промоцију производа и капацитета Романије

126
0

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац указао је данас на потребу израде концепта „Романијске куће“ путем којег би се најбоље промовисали производи и капацитети Романије.

Кошарац је на Сокоцу разговарао са представницима Удружења мљекара „Благо Романије“, пчелара „Гласинац“ и локалног Ловачког удружења о идеји концепта „Романијске куће“ који би садржавао стратегију развоја, унапређење пољопривреде и пласмана производа у области мљекарства, пчеларства, те развоја потенцијала ловног туризма у романијском крају.

Кошарац је истакао да Соколац има одређене туристичке потенцијале који нису искориштени јер недостаје адекватна стратегија којом би се дефинисао начин како то учинити.

Он је навео да заједно са ресорним министарством Српске треба израдити јасну стратегију о географској заштити производа који се производе у Републици Српској како би на свим производима писало да су из Српске

„Исто тако треба да те производе заштитимо и да кажемо да испуњавамо све услове како би могли да се нађу на многи тржиштима за које БиХ има уговоре“, навео је Кошарац.

Кошарац је подсјетио да је ресорно министартво Републике Српске у прошлој години пласирало око 1.300.000 КМ подстицајних средстава пољопривредним произвођачима на Сокоцу, што говори да је Српска својим политикама јако присутна на овом подручју.

Он је нагласио мора бити укључен и ниво БиХ у област развоја пољопривреде и да помогне институција Републике Српске у обезбјеђивању финансијских средстава од међународних организација које су присутне у БиХ и имплеметирају низ пројеката.

Због тога је, каже, затражио од представника Организације УН за храну и пољопривреду /ФАО/ да би се удруженим снагама направили елеборати и студије из којих могу проистећи неке врсте подстицајних мјера за развој одређених култура на подручју Сокоца.

Кошарац је изразио увјерење да у овој локалној заједници постоји одређен капацитет када је ријеч о производњи млијека, да интезивно треба радити на развоју агротуризма.

Према његовим ријечима, у Републици Српској је препознатљива чињеница да су људи са Романије јако вриједни и да желе да живе од свога рада.

Владо Пијуновић, координатор програма УН ФАО у БиХ, рекао је да је на основу захтјева Министарсва спољне трговине и економских односа у Савјету министара конкретно договорено да ова организација на Соколац и уради потребне студије и анализе, те одреди приоритете у пољопривредној производњи у овој локалној заједници.

Он је додао да је договорено да ФАО уради елеборат који је потребан за израду „Романијске куће“ и да буду од помоћи.

Састанку је присуствовао и посланик у Народној Скупштини Републике Српске Страхиња Башевић који је захвалио Кошарцу јер је иницирао овај састанак на коме се разговарало о брендирању и заштити географског поријекла романијског меда, о проблематици у области мљекарства, те о промоцији ловног туризма и његовом пласману на европско тржиште.

Башевић је рекао да би „Романијска кућа“ представљала обједињени концепт функционисања ресурса у области пољопривреде, мљекарства, пчеларства и ловног туризма.

Тај објекат би, каже, био изграђен на подручју општине Соколац и на тај начин би најбоље били промовисани финални производи и сам концепт њихове производње на овом подручју.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик: Понудићу нови документ свим странкама – да се ујединимо око самосталности Српске унутар БиХ
Сљедећи текстСутра сунчано и топло уз постепено наоблачење