Насловна Најновије Кошарац: Сатлер је служио лицемјерној политици двоструких аршина

Кошарац: Сатлер је служио лицемјерној политици двоструких аршина

41
0

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је Срни да је одлазећи шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер протраћио мандат у БиХ подилазећи бошњачкој политици и америчком амбасадору Мајклу Марфију, али и подржавајући лажног високог представника Кристијана Шмита, те истакао да ће се новом шефу Делегације у ЕУ јасно указати на конструктивну улогу Републике Српске у европским процесима.

Кошарац је указао да је Сатлер служио лицемјерној политици двоструких аршина, која је једну причу причала у Бањалуци, а сасвим другу у Сарајеву.

“Нисам изненађен његовим опроштајним говором у којем је, према устаљеној матрици, изнио лажне оптужбе на рачун Републике Српске и њеног руководства. Шта друго очекивати од човјека који је умјесто амбасадора ЕУ преузео улогу сарајевске марионете којом управља Марфи, уз асистенцију Шмита”, истакао је Кошарац.

Умјесто промоције европских вриједности и стандарда, додао је Кошарац, Сатлер је вјерно промовисао наметнути чаршијски наратив о тобоже кривици и блокадама из Републике Српске.

“Ако већ тврди да ЕУ неће толерисати подривање БиХ, зашто Сатлер толерише антиуставне, антидејтонске и антиевропске активности Марфија и Шмита? Нисмо чули да је икада осудио нити да се супротставио најгрубљим подривањима суверенитета БиХ у режији овог малигног двојца. Није се успротивио када су рушили договор домаћих политичара, нити када су покретали политичке прогоне легитимно изабраних представника конститутивних народа, када су атаковали на уставни поредак БиХ, када су наметали законе… Није Сатлер рекао ни ријеч о неопходности затварања ОХР-а, нити се залагао за одлазак странаца из институција БиХ, иако је ЕУ јасно рекла да БиХ са њима не може постати дио европске породице”, подсјетио је он.

Према његовим ријечима, Сатлер се и сада “прави мртав” и жмури на чињеницу да је Федерација БиХ /ФБиХ/ зауставила европски пут Српске и БиХ, блокирајући усвајање реформске агенде у оквиру Плана раста.

Напомињући да је Република Српска испунила своје обавезе, Кошарац је додао да је ФБиХ закочила процес и да је то једина истина коју је Сатлер, наравно, прећутао.

“И нека нам не вријеђа интелигенцију правећи се наиван као француска собарица! Јасно је и Сатлеру и ЕУ да је сваки искорак БиХ на ЕУ путу остварен захваљујући подршци Српске и њених институција. До столице у Бриселу БиХ може доћи само са Српском. Без Српске нема ни БиХ ни њене европске будућности”, поручио је Кошарац.

Кошарац је напоменуо да БиХ може у ЕУ искључиво као дејтонска, састављена од два ентитета и три конститутивна народа, уз поштовање уставних надлежности и примјену механизма координације.

“То врло добро зна и Сатлер, као што ће то знати и његов насљедник у Делегацији ЕУ у БиХ. Новом шефу Делегације у ЕУ јасно ћемо указати на конструктивну улогу Српске у европским процесима и нашој посвећености ЕУ путу. Сити смо сарајевских подвала и лажи, као и лицемјерства Сатлера и иних `сатлера` из међународне заједнице”, рекао је он.

Кошарац је изразио увјерење да ће Сатлеров насљедник бити истински амбасадор ЕУ који ће уважавати политику дијалога и унутрашњи договор политичких представника.

Сатлера ће на функцији замијенити Луиђи Сорека.

ИЗВОРсрна
Претходни текстАкцијска понуда кредита у Flex Credit-u до 30.новембра!
Сљедећи текстСамарџији укинут притвор, али не смије да излази из куће