Насловна Најновије Која су најтраженија занимања на домаћем тржишту?

Која су најтраженија занимања на домаћем тржишту?

186
0

На тржишту рада у БиХ и даље су најтраженији инжењери и то ИТ, софтвер, електротехнике, грађевине, затим дипломирани фармацеути, доктори медицине – специјалисти, објавила је Агенција за рад и запошљавање БиХ.

Из Агенције наводе да су поново прикупили и објавили податке завода и служби запошљавања о најтраженијим занимањима у БиХ, на основу података са евиденција незапослених особа, а све с циљем да олакшају одлуку матурантима коју школу уписати.

Када је ријеч о високообразованим особама, тражени су и дипломирани економисти и правници, с тим што због хиперпродукције овог кадра њих има и највише на евиденцијама незапослених.

Осим економиста и правника, и даље је највећи број незапослених високообразованих особа међу криминалистима, политолозима, журналистима, социјалним радницима, а ту је и велики број професора енглеског језика, као и разредне наставе.

Највећа потражња за радницима са средњом стручном спремом је за продаваче и угоститеље, посебно школоване конобаре, а и даље су тражени оператери за унос података и радници у кол-центрима.

Према броју запослених са евиденција велики број је и економских и машинских техничара, медицинских сестара, али због хиперпродукције овог кадра они су уједно и најбројнији на евиденцијама незапослених.

Најтраженији међу висококвалификованим /ВКВ/ и квалификованим /КВ/ радницима су кројачи/шивачи, вариоци, бравари, радници за једноставне послове, кувари, возачи камиона, а по броју запослених са евиденције ту су још и аутомеханичари и фризери, с тим да је, опет, због хиперпродукција кадра фризера и аутомеханичара велики број незапослених.

– Овдје треба узети у обзир да је потреба за неким од наведених занимања далеко већа од неких других. С друге стране највише незапослених са ВКВ и КВ квалификацијом су продавачи/трговци, бравари, аутомеханичари, фризери, кувари, а у појединим срединама вишкова има и међу конобарима, столарима, кројачима – наводе из Агенције.

Детаљне информације о најтраженијим занимањима могу се наћи на веб страници Агенције.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстХан Пијесак: Наш вртић – Примјер добре праксе!
Сљедећи текстИгокеа одбранила наслов шампиона БиХ