Насловна Вијести Република Српска Којић: Генералу Младићу што прије омогућити адекватно лијечење

Којић: Генералу Младићу што прије омогућити адекватно лијечење

167
0

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић позвао је Хаг да омогући адекватно лијечење некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу.

Којић је рекао Срни да писмо које су „Мајке Сребренице“ послале предсједници међународног резидуалног механизма у Хагу за захтјевом хашком суду да тешко болесног генерала Младића ни по коју цијену не пусте на слободу представља доказ да оне немају трунку реалности.

„Ликовале су над судбином /бившег шефа Кризног штаба Српске Аутономне Области Крајина Радослава Брђанина/ и оне желе да сваки Србин доживи његову судбину“, истакао је Којић.

Према Којићевим ријечима, оне се не оглашавају када су у питању суђења у случају „Добровољачка“, али зато показују да мрзе сваког Србина и све што је српско.

„Нико од њих се није огласио када је /некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ/ Сакиб Махмуљин побјегао, не оглашавају се како би рекле да они који су осуђени за мучење Срба у `сарајевском Аушвицу` логору Силос буду послати на издржавање затворске казне“, рекао је Којић.

Којић је додао да оне не знају да ли би се генерал Ратко Младић вратио у притвор и пита зашто заобилазе чињеницу да се вратио у Хаг након што је посјетио гроб своје кћерке.

„Суд у Хагу крши основна људска права према генералу Младићу, јер он има право на достојно лијечење, и уколико Хаг буде слушао жене које су учествовале у нападима на српска села широм Подриња, о чему је свједочила и Фадила Мујић, онда ће само потврдити оно о чему годинама свједочимо, а то је да је тај суд антисрпски“, рекао је Којић.

Он је напоменуо да је познато да су Радослава Брђанина пустили на слободу оног тренутка кад су схватили да неће успјети да се избори и да су тиме жељели да се оперу од одговорности.

„Вјерујемо да им је такав план за сваког Србина, али се надамо да ће у њима прорадити људскост и савјест и да ће се понашати одговорно. Наше мисли биће усмјерене ка генералу Младићу коме желимо што боље здравље. Од суда тражимо да му обезбиједи најбољи могући третман јер у супротном ће бити најодговорнији у случају да се његово здравствено стање још погорша, поручио је Којић.

Након што се у медијима појавила информација да би генерал Ратко Младић могао привремено бити пуштен на слободу због лијечења, Удружење покрет „Мајке енклаве Сребреница и Жепа“ упутило је захтјев суду у Хагу да тешко болесног генерала ни под коју цијену не пусте на слободу. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстВишеградски фолклористи путују на фестивал у Турску
Сљедећи текстИкету у част играло 13 екипа