Насловна Магазин Креације баке инфлуенсерке из Сокоца стижу у све крајеве свијета

Креације баке инфлуенсерке из Сокоца стижу у све крајеве свијета

337
0

Слободанка Бјековић (72) из Сокоца већ 12 година плете и хекла одјевне предмете од вуне и памука, а њене уникатне креације носе задовољни купци широм свијета.

Овај занат, како каже, научила је још у дјетињству гледајући мајку како плете, а данас спајајући модерно и класично ствара јединствене производе од природних материјала.

– Од малих ногу сам почела плести јер сам живјела на селу, гдје није било могућности да се купи одјећа. Одласком у пензију максимално сам се посветила ручном раду – прича Слободанка.

Иако је читав живот плела предмете од вуне типичне за њен крај, неколико шешира које је направила да је заштите од сунца промијенило је стил Слободанкиних ручних радова. И сама каже да је послије тих шешира почела правити модернију одјећу коју данас шаље у читав свијет.

– Због љетних радова оплела сам десетак шешира како бисмо се могли заштитити од сунца. Тада је моја кћерка рекла да су фантастични и предложила ми да направим и купаће костиме од памучног конца. На ETCY платформи ми је отворила сајт преко којег и продајем одјевне предмете – истиче она и додаје да су јој кћерка и муж велика подршка. Каже да не зна енглески језик и у томе јој највише помаже кћерка, сугеришући шта да прави.

Потврда квалитета Слободанкиних производа долази са свих страна, а неријетко странци који се нађу у Сокоцу долазе и на кућни праг да наруче или пазаре неке од њених производа. Такав случај био је и са женом из далеке Аризоне која је, како Слободанка каже, прво купила купаћи костим, а касније наручила  осам бијелих вунених капа, два шала и рукавице.

– Она је то све подијелила родбини и пријатељима у Америци и послала ми фотографију на којој су сви у мојим капама. Такође, на мом “Инстаграм” профилу “Boda’s Creations” могу се видјети фотографије задовољних корисника из свих дијелова свијета – каже она.

Слободанка је такође један од два сениор инфлуенсера у БиХ. С поносом истиче да је у осмој деценији научила користити друштвене мреже те да је веома активна на њима. Користи их углавном за комуникацију са домаћим купцима, али и да свима покаже своје производе.

Осим што је веома активна на друштвеним мрежама, Слободанка је на њима и популарна. Каже да само један ТВ прилог о њој има скоро 400.000 прегледа, а коментари њеног рада су, каже, веома позитивни.

Посебан предмет у њеној понуди је сарајевско-романијски шарени приглавак, тј. кратка вунена чарапа која се обично носи зими, али је многи користе и у љетном периоду због природних својстава вуне. Овај предмет ускоро би требало да буде увршћен и на УНЕСКО-о­ву листу нематеријалне културне баштине, што би му још више повећало цијену.

– Што се тиче приглавка, исплетем по десетак пари и шаљем у Источно Сарајево удружењу “Жир”. Дешавало ми се да дође жена из Чикага и тражи приглавке да би их могла поклонити снахи у Америци, а шаљем их и у Италију, Аустрију и гдје год треба – истиче Слободанка и додаје да је приглавке почела плести прије двије године.

– То је захтјеван посао, прво нацртам шему и по њој радим – каже она и поручује да се сви заинтересовани за њене производе могу јавити путем друштвених мрежа да би на вријеме добили јединствен одјевни предмет од природних материјала.

Набавка

Као основни проблем у свом занимљивом послу Слободанка Бјековић истиче недостатак квалитетног материјала у својој близини, али и то се, према њеним ријечима, рјешава уз помоћ породице и пријатеља.

– Овдје немам гдје купити ни квалитетан конац нити вуну, све је синтетика, због чега ми кћерка из Новог Сада доноси материјал или једноставно муж и ја, када идемо код ње, набавимо довољне количине па не оскудијевам у материјалу – истиче Слободанка.

ИЗВОРGlas Srpske
Претходни текстЛана Лубура иде на EYOF
Сљедећи текстДвојица атлетичара из Србије на припремама у Сокоцу