Насловна Најновије Критично у Босанској Крупи, Бихаћу и Санском Мосту; Алармантно и у Хрватској

Критично у Босанској Крупи, Бихаћу и Санском Мосту; Алармантно и у Хрватској

118
0

Због обилних падавина и раста водостаја, критично је стање у Бихаћу, Санском Мосту и Босанској Крупи. Поплаве праве проблеме и у неким дијеловима Хрватске.

Градоначелник Босанске Крупе, Армин Халитовић рекао је да је стање никад теже и да се више не зна тачан број поплављених објеката и евакуисаног становништва.

Ситуација је изузетно лоша и траже помоћ са свих страна.

На подручју града водостај је виши него што је икад измјерен у овом граду.

Обилне падавине проузроковале су раст водостаја свих ријека, излијевање воде из ријечних корита, продирање воде у стамбене, пословне и помоћне објекте, као и активацију клизишта.

Киша и даље пада, што додатно отежава ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

У Босанској Крупи измјерен је највећи водостај ријеке у историји овог града. Надлежне службе, више не могу утврдити ни тачан број поплављених објеката.

Не смирује се ситуација с поплавама ни у Хрватској.

Водостаји Купе и Коране у Карловцу премашили су осам метара и очекује се да ће бити угрожен велики број кућа, те поплављене многе саобраћајнице.

Док је Уна у Хрватској Костајници јутрос је досегнула 486 центиметара, а Сава код Јасеновца чак 836 центиметара. Велике штете до сада су причињене и у Вараждинској жупанији, гдје су бујичне воде поплавиле подруме, саобраћајнице, оранице и њиве.

Ситуација је тешка и у Грачацу. Јуче је најкритичније било у Хрватској Костајници, гдје је проглашено ванредно стање, а Уна расте из часа у час.

Борба против поплава води се и на карловачком подручју. Према процјенама Хрватских вода, максимални водостаји ријеке Купе у Карловцу очекују се тијеком ноћи са сриједе на четвртак. Ријека Корана се већ излила из свог корита.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДрековићу ослобађајућа пресуда
Сљедећи текстШест рукописа у ужем избору за књижевну награду “Златна сова“