Насловна Најновије Кулић: Очекујемо повећање броја уписаних студената

Кулић: Очекујемо повећање броја уписаних студената

139
0

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, изјавио је Срни, да је факултете и академије ове високообразовне институције у првом року уписало 960 студената, што је за 15 одсто више него у истом период лани, док је пријемне испите у другом уписном року полагало 240 кандидата, што даје додатни разлог за задовољство.

„На Универзитету смо јако задовољни бројем кандидата који су изашли на пријемни испит и оним који су уписали наше факултете и академије. Брзо ћемо имати и резултате другог уписног рока, па ћемо имати комплетнију слику. Очекујемо да ће те бројке бити боље него прошле године“, рекао је Кулић.

Кулић сматра да ће у овој академској години бити уписано више студената него у прошлој, нагласивши да ће на факултетима који нису попуњени бити расписан и трећи уписни рок.

„Када се оконча и трећи уписни рок крајем септембра ћемо подвући црту и видјети како стојимо у односу на претходну годину. Заиста смо оптимисти. Тај број ће сигурно бити већи него што је био у прошлој академској години и то рачунамо као успјех“, указао је Кулић.

Имајући у виду демографску ситуацију и чињеницу да доста омладине уписује факултете у окружењу, посебно Београду и Новом Саду, Кулић истиче да свако повећање броја уписаних студената представља велики успјех за Универзитет у Источном Сарајеву.

Кулић наглашава да се сви универзитети у окружењу, па чак и београдски, суочавају са смањењем броја уписаних студената.

„Сматрамо да побољшање услова за студирање на нашим факултетима и академијама може привући додатни број студената. Задовољан сам јер Влада Републике Српске улаже огроман новац у високо образовање на два јавна универзитета“, рекао је Кулић.

Кулић је подсјетио да се у прошлој и овој години на Универзитету у Источном Сарајеву реализују пројекти вриједности око 20 милиона КМ, те да постоје планови за још неке пројекте које ће сигурно бити приоритет у наредном периоду.

„Ту прије свега мислим да на рјешавање простора за Институт историјских наука, који је јако важан за Универзитет, али и Републику Српску. Имамо планове за `утопљавање` зграда неких факултета, међу којима су Правни, Филозофски, Електротехнички, Машински и Пољопривредни“, рекао је он.

Кулић је нагласио да Влада Републике Српске улаже и у студентски стандард, те да очекује да ће ускоро бити завршено опремање новог студентског дома у Источном Сарајеву како би што прије примио студенте, што је веома важно.

„Наш универзитет има специфичности. Факултети се налазе у девет општина и градова Републике Српске, од Требиња до Брчког. То је јако важно за Српску, јер он има стратешки значај. Универзитет је смањио одлив становништва са ових простора. Ипак мислим да би уписивали већи број студента да смо на једном мјесту, као што је случај са универзитетима у Београду или Бањалуци“, нагласио је Кулић.

Упркос свим специфичностима и препрекама, Кулић сматра да је Универзитет у Источном Сарајеву апсолутно испунио своју мисију, а то је прије свега, образовање квалитетног младог кадра, те да задржи становништво на овим просторима.

„Да није било Универзитета у Источном Сарајеву, мислим да би број становника у источном дијелу Републике Српске био знатно мањи“, рекао је Кулић.

ИЗВОРсрна, фото УИС
Претходни текстНа бирачком списку општине Рогатица 8.901 гласач
Сљедећи текстВлада ФБиХ више од 15 година не спроводи одлуку о војним становима