Насловна Најновије Кулић: Планиран упис 1.825 студената на првом циклусу студија

Кулић: Планиран упис 1.825 студената на првом циклусу студија

106
0

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, изјавио је да је у новој академској 2024/2025. години, планирано да се у првом циклусу студија упише 1.825 студента, а на настави на енглеском језику очекује се упис прве генерације на Електротехничком факултету и на Технолошком факултету у Зворнику.

Кулић је рекао да би 12. јуна требало да буде објављен конкурс за упис у наредну академску годину, појашњавајући да ће од укупног броја студената, њих 1.214 бити на буџету Републике Српске, 193 су самофинансирајућа, 122 ванредна, а 296 су страни држављани.

„На други циклус студија планирамо да упишемо 740 студената и 111 на трећи циклус студија. Кад су у питању студијски програми, обавеза и стратегија Универзитета је да постојеће стално иновира, прилагођава потребама тржишта рада, али, прије свега, саврменом начину високог образовања на простору Европе и свијета“, рекао је Кулић у интервјуу Срни.

Говорећи о новим студијским програмима, Кулић је рекао да ће Пољопривредни факултет имати студијски програм са три излазна модула – урбана, дигитална и класична пољопривреда.

„На Саобраћајном факултету имамо нови студијски програм – информационе технологије у саобраћају, а то се све односи на први циклус студија. На Правном факултету завршили смо почетну акредитацију трећег циклуса студија“, рекао је Кулић.

Он је истакао да се на настави на енглеском језику очекује упис прве генерације студената на три студијска програма на Електротехничком факултету и један студијски програм на Технолошком факултету у Зворнику.

Кулић је напоменуо да није дошло до укидања ниједног студијског програма, додајући да је интересовање циклично и да варира, што зависи од афинитета средњошколаца.

„Морам да кажем да Влада Српске континуирано, посебно у посљедњих неколико година улаже огромна средства за модернизацију Универзитета у Источном Сарајеву. Можемо да кажемо да смо инфраструктурно били мало запостављени у односу на Универзитет у Бањалуци, сада се ситуација промијенила и мислим да су инфраструктурни капацитети нашег Универзитета на високом нивоу“, истакао је Кулић.

Он је рекао да се радови на згради Ректората и Музичке академије приводе крају, те да очекује да ће до септембра бити завршени.

„Ових дана треба да се распише тендер за опремање зграде Ректората и Музичке академије и надамо се да ћемо уселити у нову зграду прије зиме. Оно што је посебно важно и на шта смо такође поносни јесте концертна дворана која ће бити у саставу Универзитета, односно Музичке академије“, истакао је Кулић.

Он је додао и да би просторије Факултета за физичко васпитање и спорт требало да буду завршене до краја ове године.

„Надам се да ћемо са наредном академском годином и прву генерацију студената уселити у нову зграду студентског дома“, додао је Кулић.

Кулић је истакао да највећи допринос међународној сарадњи дају студијски програми који се отварају на страним језицима, гдје долазе млади из различитих дијелова Европе и свијета, а као најбољи примјер за то, навео је Медицински факултет у Фочи.

„Ове године уписује се пета генерација студената на студијски програм Медицина на енглеском језику и друга генерација на студијски програм Стоматологија, такође на енглеском. Негдје око 350 студената из 21 земље Европе и свијета студира на Медицинском Факултету. Мислим да је то најбоља промоција овог Универзитета“, навео је Кулић.

Према његовим ријечима, извођење наставе на енглеском језику и на другим факултетима биће опредјељење Универзитета у будућности.

„Када је у питању међународна сарадња, мислим да смо и ове године направили низ добрих ствари за Универзитет, прије свега мислим на приступање Евроазијској асоцијацији универзитета. Важни су нам споразуми о сарадњи са универзитетима из Европе и свијета, имамо их потписаних више од стотину. У посљедње вријеме мислим да најбоље резултате постижемо са универзитетима из Русије, Кине и Европе“, навео је Кулић.

Говорећи о наставном особљу, Кулић је рекао да скоро на свим факултетима имају властити кадар.

„Стратегија овог Универзитета јесте да се посебна пажња посвећује младом нараштају. Они ће остати да раде на овом Универзитету, важно је да их задржимо на овим просторима јер без њих нема напретка, ни Републике Српске“, навео је Кулић.

Он је појаснио да су на Унвиерзитету у Источном Сарајеву запослена 553 наставника и сарадника у академском звању, а осим тога ту је и 31 сарадник и 420 људи у администрацији.

„То су 1.004 запослена на Универзитету. Осим тога, 186 је хонорарно ангажованих професора и 120 наставника и сарадника који су у допунском раду. Студената је негдје око 8.500 на нашем Универзитету“, додао је Кулић.

Он је напоменуо да је прије 10 година у Републици Српској четворогодишње школе завршавало 10.299, а да ће сада завршити 7.234 средњошколца.

„Тај број се смањио скоро за 3.000. Неминовно је да се то одмах одрази на број студената који уписују универзитете у Српској. Ми смо успјели да се задржимо на нивоу од ранијих година када је ријеч о упису, а успјех ће бити и сада ако се задржимо на нивоу од претходне године“, поручио је Кулић.

Разговарала: Весна Аврамовић

ИЗВОРсрна
Претходни текстБОРС: Опстанак БиХ искључиво на принципима Дејтона, све друго води њеном нестанку
Сљедећи текстДачић: Земље ће примјењивати резолуцију о Сребреници онако како су гласале