Насловна Најновије Култура је темељ здравог друштва

Култура је темељ здравог друштва

157
0

Глумица београдског „Звездара театра“ Нела Михаиловић изјавила је Срни да је култура темељ здравог друштва и да се не смије дозволити да глобалне технологије отуђе људе, те да се због опште дигитализације друштва не чује ријеч глумца.

„Последице примене тих технологија ни у каквом смислу не смеју да нас одвоје или отуђе од нас самих, од наших породица, наших најдражих, деце“, рекла је Михаиловићева Срни у Источном Сарајеву гдје је заједно са Милутином Караџићем и колегама из „Звездара театра“ одиграла представу „Спортско срце“, којом је синоћ отворен 27. Међународни фестивал малих сцена и монодраме.

Она је нагласила да култура тражи подршку друштва, новац, слух, разумијевање, што су, како је навела, већ давно изговорили и многи мудрији од ње.

„Надам се да се неће десити да се, због глобалне дигитализације друштва, не чује реч глумца, да се слова и речи не читају из књига онако како су изворно написана и да тај убрзани технолошки напредак неће од нас отети и речи и позориште“, навела је Михаиловићева.

И Караџић у изјави Срни истиче да је култура темељ здравог друштва и да су глумци виновници ширења културе ван свих граница.

„Мислим да не постоји ниједно глумиште са неким националним предзнаком, српским, хрватским или неким другим, већ једноставно постоји глума која је свеобухватна и која окупља људе који воле позориште и театар као појаву, занимање, уметност“, рекао је Караџић.

Он је навео да воли да игра пред београдском публиком јер тамо живи, али и на сваком другом мјесту и да је срећан што се бави овим послом.

„Колегиница Нела Михаиловић и ја пропутоваали смо много и гостовали у Канади, Аустралији, на више мјеста гдје се говори наш језик. Свуда смо примљени веома срдачно, што нам говори да је позориште сјајна умјетност“, нагласио је Караџић.

Порука ово двоје глумаца је да је позориште трајна категорија која ће увијек постојати на добробит човјечанства.

ИЗВОРСрна
Претходни текстУсвојен буџет за наредну годину
Сљедећи текстФарук Берат Акцесми аташе за културу у амбасади Републике Турске у Сарајеву посјетио Економски факултет