Насловна Најновије Курти мора хитно повући полицију из општинских објеката

Курти мора хитно повући полицију из општинских објеката

272
0

Амерички изасланик за Балкан Габријел Есокбар, изјавио је да предсједник привремене Владе самопроглашеног Kосова Аљбин Kурти, мора хитно да повуче полицију из општинских објеката са сјевера Kосова и Метохије и почне рад на стварању Заједнице српских општина.

Ескобар је истакао да су та два корака рјешење за заустављање тензија на сјеверу Kосмета, које трају данима.

„Kурти мора да уклони градоначелнике из општинских објеката, да уклони полицију из зграда, а затим хитно да почне разговоре о формирању Заједнице општина са српском већином“, рекао је Ескобар за Радио „Би-Би-Си“.

Амерички дипломата је навео да је ескалација ситуације на сјеверу, резултат неспремности Приштине да саслуша међународну заједницу.

„За нас је било важно да изградимо повјерење међу заједницама, прије свега, и нажалост наши напори да координирамо са Владом /самопроглашеног/ Kосова су одбијени. Нису имали потребе да иду у те објекте, није било од користи…“, рекао је Ескобар.

Он је потврдио да ће, с циљем проналажења рјешења на сјеверу Kосова и Метохије, заједно са изаслаником ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, од сутра боравити у дводневној посјети Приштини.

У сукобима демонстраната и приштинских специјалаца пред зградом општине Звечан, у које су се умијешали и припадници Kфора у понеђељак, 29. маја, повријеђено је више од 50 Срба и најмање 30 припадника KФОР-а.

ИЗВОРсрна, фото Anadolu Agency
Претходни текстМушкарац се запалио у Витезу, повријеђен и полицајац
Сљедећи текстВишеград: Општински тимови обилазе подручја са највише материјалне штете