Насловна Најновије Курти: Треба још много времена до закључка у разговору о ЗСО

Курти: Треба још много времена до закључка у разговору о ЗСО

113
0

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти, изјавио је у Охриду, да су у току разговори о Заједници српских општина /ЗСО/, али да треба још много времена да би се дошло до коначног закључка и поновио да у уставу /самопроглашеног/ Kосова, не постоје општине формиране на основу националне и етничке припадности.

„У анексу пише одмах да почињемо са разговорима о самоуправи српске заједнице. Српска заједница и Заједница срских општина нису иста ствар. Ти разговори су у току, већ смо их почели, али треба још много да бисмо дошли до коначног закључка“, рекао је Kурти касно синоћ послије вишечасовних разговора се предсједником Србије Александром Вучићем, шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

На питање новинара да ли ће почети са формирањем Заједнице српских општина, Kурти је одговорио да у споразуму, који је потписао бивши премијер привремених институција у Приштини, није ријеч о Заједници српских општина, него о „заједници општина са већинским српким становништвом“.

Он је додао да не постоје на Kосову општине по националној припадности.

„Општине припадају грађанима и приједлог бившег финског предсједника Мартија Ахтисарија је такав, да је општина веома јака на Kосову. Грађанин Kосова не може без општине, таква је архитектура и структура Ахтисајевог приједлога. Неке од општина имају и веће надлежности у оквиру позитивне дискриминације и зато наш устав, који као суштину има Ахтисаријев предлог, не дозвољава да се омаловажава општина“, рекао је Kурти.

Он је додао да члан 10 Основног споразума, који, како тврди, „подразумијева де факто међусобно признање између Kосова и Србије“, значи да ће се спровести свих 39 споразума, а у оквиру тих споразума су и они из 2013. и 2015. године.

„Али било какво спровођење тих споразума нити може, нити мора да буде у супротности са нашим уставом и законом“, навео је Kурти.

Он је рекао да се на Kосмету мора што прије покренути рјешавање питања несталих особа и да на тој територији има тренутно 1.617 несталих, од којих су, како каже „огромна већина Албанци, али има и Срба и Рома“.

ИЗВОРсрна, фото FTV
Претходни текстТри особе нестале када се преврнуо чамац на Ади хуји
Сљедећи текстВозити опрезно, повећан број бициклиста и мотоциклиста