Насловна Најновије “Кустендорф“ ове године од 25. до 29. јануара

“Кустендорф“ ове године од 25. до 29. јануара

160
0

Шеснаести међународни филмски и музички фестивал „Kустендорф“ одржаће се у Мећавнику у Мокрој Гори, од 25. до 29. јануара, саопштено је из службе за односе са јавношћу организатора фестивала.

„Kустендорф“, чији је оснивач и умјетнички директор прослављени режисер Емир Kустурица, има некомерцијални карактер и одржава се сваке године у јануару.

Мокра Гора је на сједници Свјетске туристичке организације при УН у Мадриду, проглашена најбољим туристичким селом у свијету. Међавник или Дрвенград претворен је у село из бајке, са бајковитим пејзажом српских планина.

„Kустендорф“ слави такозвани ауторски биоскоп, али и локалну културу и гастрономију и представља јединствен фестивал у свијету.

Фестивал је постао симбол умјетничке визије Kустурице – антиглобалне и антихоливудске – а улице Дрвенграда добиле су називе по његовим идолима, између осталих по Дијегу Марадони, Че Гевари, Бергману и Брусу Лију.

Дневни програм фестивала резервисан је за приказивање филмова, док се вечери претварају у музичку забаву, која траје готово до раних јутарњих часова.

Kао и претходних година, такмичарски програм „Kустендорфа“ представиће кратке филмове студената и дипломаца филмске режије, као и нових самоуких аутора.

Аутори одабрани за такмичење учествоваће у радионицама са познатим режисерима и у другим програмима фестивала.

Kустурица је изјавио да фестивал остаје посвећен идеји претварања животних утопија у реалност и да су мозгови младих и старих „свето јединство“, те да ће добри филмови бити „као побједничке заставе, које нам често хватају поглед
и убрзавају откуцаје срца“.

Фестивал ће ове године угостити прослављене ауторе, глумце и музичаре, као и бројне младе ствараоце филмова и студенте режије широм свијета, те друге угледне госте из свијета филма.

„Kустендорф“ је један од неколико фестивала у свијету, гдје се на сваком кораку види размјена енергије младих и искусних умјетника.

Истакнути гости „Kустендорфа“ до сада су били Паоло Сорентино, Мет Дилон, Лав Дијаз, Никита Михалков, Џони Деп, Жак Ођар, Џим Џармуш, Одри Тоту, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Рубен Естлунд, Алексеј Балабанов, Андреј Kончаловски, Матео Гароне, Беренис Бехо и бројни други.

Детаљи програма овогодишњег „Kустендорфа“ биће ускоро објављени.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстПале: Сутра почиње “Сњежна чаролија“
Сљедећи текстУ Источном Новом Сарајеву и Палама организован дочек православне Нове године