Насловна Најновије Књижевна манифестација посвећена Недељку Зеленовићу

Књижевна манифестација посвећена Недељку Зеленовићу

136
0

У Kултурном центру Источно Сарајево, данас ће бити одржана књижевна манифестација „Недељкова Недеља“ посвећена истакнутом књижевнику Недељку Зеленовићу, који је преминуо прошле године.

Директор Kултурног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић, рекао је Срни, да ће данас бити промовисана и Зеленовићева збирка поезије за дјецу „Домаћа задаћа“, која је издата 2022. године.

Јанковић каже да ће програм ове књижевне манифестације, убудуће бити припреман током цијеле године, а планирана су такмичења рецитатора основних и средњих школа из Источног Сарајева, промоција необјављених рукописа и књижевно вече у сјећање на Недељка Зеленовића.

Kњижевна манифестација „Недељкова Недеља“, биће одржана са почетком у 12.00 часова.

Зеленовић је преминуо 14. марта 2022. године у 64. години живота.

Рођен је 1958. године у Kоњицу, а Гимназију и Филозофски факултет завршио је у Сарајеву.

Радио је као просвјетни радник, новинар и књижевни критичар. Био је предсједник сарајевско-романијско-дринске подружнице Удружења књижевника Републике Српске и директор Kултурног центра Источно Ново Сарајево.

За своје књижевне радове награђиван је у Србији и Републици Српској и заступљен је у многим зборницима и антологијама савремене српске књижевности.

Зеленовић је објавио књиге: „Сецирање душе“ /пјесме из 1996. године/, „Свако има неког кога нема“ /пјесме из 1998. године/, „Моје срчане мане“ /пјесме из 2000. године/, „Очеви посљедњи дани“ /приче из 2001. године/, „За кандило никад доста уља“ /пјесме, Видовданска награда 2004. године/, „Прво пјевање о љубави“ /пјесме из 2005. године/ и „Пјесме за вршњаке“ /пјесме за дјецу из 2006. године/.

Посљедња збирка му је објављена 2007. године у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево и носи назив „Чуваркуће и раскућеници“.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстСјајни резултати математичара ОШ “Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву
Сљедећи текстВучић: Налог за хапшење Путина руши шансе за мир у Украјини