Насловна Најновије Ликовни сабор 2023″ на Палама окупио 12 умјетника из Републике Српске и...

Ликовни сабор 2023″ на Палама окупио 12 умјетника из Републике Српске и Србије

195
0

На Палама се одржава „Ликовни сабор 2023“ на којем се окупило 12 умјетника из Републике Српске и Србије.

Организатор је локално Удружење љубитеља умјетности чији је предсједник Горан Шиник изразио задовољство што послије три године паузе поново организују дружење сликара.ш

Шиник је рекао новинарима да ће сутра у Културном центру Пале бити бирана најбоља слика коју су умјетници донијели из свог атељеа, а побједник лауреат добиће 200 евра и сликарско писмо.

Према његовим ријечима, због паузе су одлучили да сачине ретроспективу колоније од претходних година и сви заинтересовани могу виђети умјетничка ђела у галерији „Писаро“, а у договору са општинским руководством сва ликовна ђела која настану на садашњем Сабору биће приказана у оквиру Госпојинских свечаности поводом Дана и славе општине.

Академски сликар из Панчева Милосав Милошевић, који ради уље на платну, на Палама је трећи пут, захвалио је организатору на позиву, те истакао да овђе дају свој допринос за Републику Српску учвршћивањем идентитета.

Према његовим ријечима, то је неопходно јер народ без културе није потпун или није вриједан.

Сликар из Панчева Чедомир Кесић каже да годинама долази на „Ликовни сабор“ и Пале и да је много срећан што са пријатељима који воле ликовну умјетност може сарађивати, али и разговарати о животу и другим видовима умјетности.

Он је додао да су Пале симпатичан градић који се шири и има културне, спортске садржаје и све оно што је веома корисно.

Сликар из Бањалуке Давор Грабовац рекао је да први пут учествује на Сабору и да је амбијент одличан за сликање, те да су оваква саборовања добра јер слике остају као културно благо општине.

Сликар из Приједора Љубиша Пушац, који такође први пут учествује на Сабору, каже да је одушевљен оним што је видио, па покушава то пребацити на своју слику која представља рефлексну реакцију онога шта је затекао.

Седми „Ликовни сабор“ почео је у суботу, 15. јула, и трајаће до суботе, 22. јула.

ИЗВОРСрна
Претходни текстДодик: Грухоњићева мржња према Српској, Србији и Србима доказ најгорег шовинизма
Сљедећи текстПозив организацијама цивилног друштва за учешће на менторском састанку поводом резултата Јавног позива