Насловна Вијести Република Српска „Лицидерско срце“ у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду

„Лицидерско срце“ у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду

208
0

У Београду је данас представљен промотивни спот и званично најављен 14. Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ – Ужице 2022, који ће од 15. до 19. августа у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду окупити око 1.000 учесника из 12 земаља, међу којим су три фолклорна ансамбла из Републике Српске.

Ивана Цветковић из Организационог одбора рекла је да фестивал „Лицидерско срце“, који је до сада окупио око 11.000 учесника из 40 земаља, жели да и даље расте те да Ужице, Златибор и Вишеград као домаћини чекају младе који ће им показати своје умијеће и богатство свог насљеђа.

Цветковићева је навела да фестивал, који ће званично бити отворен у понедјељак, 15. августа, у Ужицу, осим фолклора, нуди низ других садржаја, фолклорну и грначарску радионицу, изложбу народних ношњи, посјету атрактивним локацијама, хуманитарну акцију.

Борислав Максимовић из Представништва Републике Српске у Србији, које више од деценију као суорганизатор помаже Фестивал, рекао је да је ово у ствари прави примјер како требају да функционишу везе српског народа са обје стране Дрине.

Максимовић је навео да ће традиционалне игре из Републике Српске на фестивалу представити млади фолклораши из три града – Пала, Фоче и Вишеграда, те нагласио да је увјерен да ће они са дјецом из Србије на најбољи начин промовисати српску културу и традицију.

„Кроз овај фестивал славимо спој младости, традиције и игре, што је увијек одлична прилика да дјеца Србије и Републике Српске упознају обичаје и игре из свијета и да гости упознају обичаје и игре Срба у Србији и Републици Српској“, рекао је Максимовић.

Он је учесницима српског и свјетског „Лицидерског срца“, како га је назвао, зажелио срчаност у игри и радост у дружењу, те да из Србије и Републике Српске понесу најбоље и најљепше утиске. И из општине Вишеград изражавају задовољство чињеницом да је овај град једанаести пут домаћин ове манифестације, чији је задатак спајање младости, промовисање културе, али и очување националног идентитета.

Из ове општине поручују да ће се Вишеград и Српска трудити да промовишу младост, игру и љепоту, разноликост народних ношњи, да буду добри домаћини ансамблима из бројних европских земаља и да сви заједно уживају у игри и ношњи, али и различитој традицији, култури и обичајима.

Портпарол општине каже да ће се Вишеград сигурно током фестивала показати на најбољи начин, да ће представити своје природне љепоте, историјске, културне, традиционалне.

„Вјерујем да ће наши гости уживати и из Вишеграда отићи са лијепим успоменама“, рекла је портпарол општине и позвала све да дођу у Вишеград 18. августа и да уживају.

Директор Туристичке организације Београд Миодраг Поповић нагласио је да га радује што ће вечерас у Београду који је космополитски и отворен град за све бити одржан дефиле учесника Фестивала, те да ће бројни гости српске пријестонице моћи да уживају у љепоти различитости.

Поповић је рекао да је важно понављати да је Дрина артерија, а никако граница.

„То да нас Дрина спаја је флоскула. Дрина је дио истог организма“, поручио је Поповић. Међународни дјечији фестивал „Лицидерско срце“ – Ужице 2022. године одржава се под покровитељством предсједника Србије.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстСлава општине Источни Стари Град, прилог РТВИС 09.08.2022. (ВИДЕО)
Сљедећи текстГости „Пулс града“ Ацо Станишић и Срђан Кнежевић РТВИС 09.08.2022. (ВИДЕО)