Насловна Магазин Занимљивости Лични и други предмети из колекције Фредија Меркјурија на аукцији

Лични и други предмети из колекције Фредија Меркјурија на аукцији

204
0
Једна од најбољих пријатељица покојног пјевача групе „Квин“ Фредија Меркјурија, Мери Остин, продаће на аукцији предмете из личне колекције коју јој је оставио након смрти, укључујући и неке од његових руком писаних текстова и чувених сценских костима.
 

Како наводи Би-Би-Си, Меркјури је колекцију, коју је градио преко 30 година, држао у својој вили у Кенсингтону, коју је након смрти 1991. оставио Остиновој, са којом је био у вези.

– Колекција вас уводи дубље у личност и човјека којег сам познавала – рекла је Остинова.

Међу највреднијим предметима је и радни текст пјесме “Wр Аре Тхе Цхампионс“, једне од највећих пјесама „Квина“, уз који стоје и радне верзије хармонија и акорда, што је све исписано на девет страница, и чија се вриједност процјењује на између 200.000 и 300.000 фунти.

Почетна цијена до сада невиђеног радног текста песме „Киллер Qуеен“, написаног на једном листу папира, биће између 50.000 и 70.000 фунти.

Остинова је навела да ће јој посебно бити тешко да се растане од стихова, пошто „показују најљепшу страну човјека“ којег је познавала.

– На тим текстовима види се умјетнички процес, ток рада. Прецртавања, преиспитивања, преформулације – рекла је.

Мери Остин је упознала Фредија Меркјурија 1970. године, када је изашла на састанак са гитаристом „Квина“ Брајаном Мејем, након чега су заправо њих двоје започели романсу.

Остали су заједно и након што јој је Меркјури открио да је хомосексуалац, а она је била међу малобројним људима који су о њему бринули након што је оболео од сиде.

Меркјури је једном рекао за Остинову: „Нема толико људи којима бих се обратио. А међу онима којима могу је Мери“.

Остинова је ријетко говорила у јавности откако је Меркјури преминуо.

– Недостају ми забава, хумор, топлина и његова енергија – рекла је Остинова.

Међу умјетнинама које се налазе у кући у Кенсингтону су и дјела Матиса и Шагала, као и Пикасов портрет који је био изложен изнад стола за којим је Меркјури доручковао.

– Волим да сам окружен лијепим стварима. Желим да водим викторијански живот, окружен изузетним нередом – говорио је Меркјури.

Од гардеробе која ће се појавити на аукцији је и сценска обућа коју је Меркјури носио, укључујући и ципеле са шљокицама и лажним крзном, круну са драгим камењем и краљевски огртач, које је носио осамдесетих година.

На аукцији ће се наћи и поједини лични предмети, попут телефона који је Меркјури држао поред свог кревета, ручно израђеног мермерног бара, као и сребрног чешља за бркове.

Свих 1.500 артикала биће изложено у лондонском Сотбију током љета у низу посебно дизајнираних галерија, прије него што буду продати у септембру.

Очекује се да ће укупна вриједност предмета на аукцији достићи више од шест милиона фунти, а дио прихода биће дониран у добротворне сврхе.

 
 
ИЗВОРтанјуг
Претходни текстНаталија Тривић изабрана за в.д. генералног директора Аеродрома Републике Српске
Сљедећи текстШулић: Додатно брендирати Јахорину