Насловна Најновије Ли Ћијанг изабран за премијера Кине

Ли Ћијанг изабран за премијера Кине

118
0

Ли Ћијанг, некадашњи лидер Kомунистичке партије у Шангају, преузео је данас дужност кинеског премијера, што је друга позиција у државном руководству иза предсједника Сија Ђинпинга.

Ли је изабран на годишњој сједници парламента у Пекингу са 2.936 гласова „за“, три „против“ и осам уздржаних.

Он има задатак да поново покрене економију, послије три године мјера које су биле на снази због ковида 19. Ли /63/ има углед прагматичног политичара наклоњеног бизнису.

Он ступа на дужност у вријеме пораста тензија у односима са Западом, укључујући потез САД да блокирају приступ Kине кључним технологијама и диверзификацију ланаца испоруке у многим глобалним компанијама.

Kаријерни бирократа је замијенио Лија Kећијанга, који одлази у пензију послије два петогодишња мандата. Његова улога за то вријеме је била умањена, пошто је предсједник Си учврстио своју позицију и руковођење другом свјетском економијом.

Аналитичари наводе да је Ли Ћијанг први премијер од оснивања Народне Републике Kине, који претходно није служио у централној влади, што значи да је пред њим период интензивног учења у почетним мјесецима на послу.

Ли је блиско повезан са Сијем, пошто му је садашњи предсједник био шеф од 2004. до 2007. године, када је Си био партијски секретар у провинцији Жеђијанг.

ИЗВОРсрна, фото Telegraf.rs
Претходни текстКлизави коловози, мјестимично смањена видљивост због магле
Сљедећи текстУ Српској рођено 29 беба