Насловна Најновије Лукић: Правно насиље продубљује кризу

Лукић: Правно насиље продубљује кризу

41
0
Правно насиље које спроводе судије које сједе у Уставном суду БиХ не може довести до доброг исхода за БиХ и њене народе и тај суд на сваки начин продубљује кризу, не остављајући нимало простора за другачија, флексибилнија рјешења која би могла сачувати уставну БиХ, рекао је професор уставног права Радомир Лукић.
 

Лукић је појаснио да у Уставу БиХ, на списку надлежности БиХ, нема надлежности над изборима и да сва деликатна питања нормалне расподјеле надлежности овај суд годинама избјегава.

Он је рекао да Уставни суд БиХ посљедњом одлуком, којом је ван снаге ставио Изборни закон Републике Српске, наставља накарадну праксу.

– Нема одредбе о томе да су изборне ствари у надлежности БиХ, односно Парламентарне скупштине. Тамо су се уговорне стране, а међу њима и Република Српска, споразумјеле да успоставе сталну изборну комисију, не одређујући у цијелости њене надлежности – рекао је Лукић за Срну.

Он је навео да су посланици у Парламентарној скупштини БиХ под принудом и пријетњом усвојили Изборни закон БиХ.

Лукић је истакао да Уставни суд БиХ накарадно спроводи праксу у области надлежности или расподјеле законодавне, извршне и судске надлежности БиХ, стално доводећи у питање оно што је Уставом изричито утврђено.

– Тако је и овај пут, јер ако погледамо праксу федералних држава у свијету, онда је у огромној већини питање избора органа федералних јединица у законодавној надлежности федералних јединица, што укључује и тип избора и начин расподјеле изборних мандата, а да би у надлежности федерације могла, евентуално да буду питања избора органа федерације – навео је Лукић.

Крњи Уставни суд БиХ ставио је јуче ван снаге Изборни закон Републике Српске уз образложење да није у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ, због тога што се овим законом наводно преузимају надлежности институција БиХ.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик: Почаствован због позива у Казањ гдје најмоћнији мисле о будућности (ВИДЕО)
Сљедећи текстНа конференцији међународног приватног права стручњаци из 11 земаља (Видео)