Насловна Најновије Мандић, Бечић и Кнежевић непожељни у Хрватској

Мандић, Бечић и Кнежевић непожељни у Хрватској

52
0

Хрватска је прогласила непожељним, предсједника Скупштине Црне Горе Андрију Мандића, потпредсједника Владе Алексу Бечића и посланика Милана Кнежевића, због „системског дјеловања на нарушавању добросусједских односа и континуираног злоупотребљавања Хрватске у унутрашње политичке сврхе“.

Хрватско Министарство спољних и европских послова, у ноти упућеној Амбасади Црне Горе у Загребу, навело je да жали што је већина у Скупштини Црне Горе одлучила да занемари континуиране позиве Хрватске, да не повлачи потезе који би се на негативан начин могли одразити на билатералне односе и европски пут Црне Горе.

„У том контексту, дјеловање поменутих политичких званичника посебно се издваја, а њихово поступање никако се не може сматрати добронамјерним и добросусједским у односу на Хрватску нити је у складу са декларисаним циљем чланства Црне Горе у ЕУ“, наведено је у саопштењу.

У хрватском Министарству сматрају да су добросусједски односи један од кључних елемената процеса проширења, као и процеса стабилизације и придруживања, те један од кључних критеријума за оцјењивање напретка у приступном процесу Црне Горе, у складу са Преговарачким оквиром ЕУ за Црну Гору.

Истичу да Хрватска подржава европску Црну Гору и процес приступања ЕУ, те очекује да ће се понашати у складу с европским вриједностима и у европском духу, па своје напоре усмјерити на даље испуњавање услова и мјерила у приступном процесу.

Скупштина Црне Горе усвојила је крајем јуна Резолуцију о геноциду у Јасеновцу и логорима Дахауу и Маутхаузену.

Према Резолуцији, Скупштина Црне Горе одлучила је да 22. април буде званично признат као Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обиљежавати сваке године.

ИЗВОРсрна, фото RT Balkan
Претходни текстСоколац: Штићеник Центра за ментално здравље преварен за 17.000 КМ
Сљедећи текстУхапшен брат Николе Јокића