Насловна Најновије Маринковић: У току сјетва озимих култура

Маринковић: У току сјетва озимих култура

16
0

У Републици Српској у току је сјетва озимих култура, прије свега јечма и пшенице, рекао је предсједник републичког Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић.

Маринковић је навео да је, када је ријеч о влажности земљишта, ситуација задовољавајућа.

– Тренутно има довољно сјемена на тржишту, ствар је избора прољопривредних произвођача. Ђубрива такође има, а цијене су варирале, међутим можемо рећи да је негдје на прошлогодишњем нивоу или можда незнатно скупље – рекао је Маринковић за Срну.

Он је додао да пољопривредни произвођачи треба да буду спремни да се у вријеме када буде откуп пшенице неће знати откупна цијена, наводећи да је пшеница берзанска роба и вјероватно неће моћи утицати поново на њену цијену.

– Треба покушати изабрати сортимент који одговара млинско – пекарском сектору. Ми ћемо као Савез и остала удружења покушати да издејствујемо заштитне мјере мада не знамо како ћемо ту проћи – навео је Маринковић.

Он је напоменуо да они који планирају цјелокупан род пшенице дистрибуирати на тржиште треба да обрате пажњу на сортимент и покушају доћи до сорти које су прихватљиве и млинско-пекарском сектору. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстДва малољетника предата су у надлежност Тужилаштва Кантона Сарајево
Сљедећи текстГрађани БиХ у зачараном кругу сиромаштва: Храна постаје велики луксуз