Насловна Најновије Мастиловић: Дужни смо да се одупремо фалсификовању историје

Мастиловић: Дужни смо да се одупремо фалсификовању историје

41
0

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић указао је на важност одупирања српских и руских истричара континуираним покушајима фалсификовања историје Другог свјетског рата.

Мастиловић је рекао за Руску газету да у савременом свијету расте одговорност српских и руских историчара према својим народима, који су поднијели огромне жртве у борби против пошасти нацизма у 20. вијеку.

– Дужни смо да се уз помоћ научних аргумената одупремо континуираним покушајима фалсификовања историје Другог свјетског рата у савременом добу – рекао је Мастиловић, који ће данас у Санкт Петербургу учествовати на генералној скупштини Руског историјског друштва у Предсједничкој библиотеци Администрације предсједника Руске Федерације.

Он је рекао да је главни циљ ревизиониста васкрсење и величање нацизма, које већ данас може да се види у појединим дијеловима Европе.

– На овом фону, њемачки тенкови са нацистичким симболима поново се појављују на руској граници, а Њемачка покушава да означи српски народ као геноцидан. Морамо се одупријети напорима западних центара моћи који настоје да униште национални идентитет Руса и Срба и наметну нам своје основне ставове и вриједности – рекао је Мастиловић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОбиљежавање Свјетског данa заштите животне средине
Сљедећи текстУ СШЦ на Сокоцу планиран упис 108, а у Рогатици 88 ученика