Насловна Најновије Мастиловић: Институције Републике Српске – кључна дугогодишња мета запада

Мастиловић: Институције Републике Српске – кључна дугогодишња мета запада

296
0

Вршилац дужности директора Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да су у овом тренутку национално прибирање и одбрана институција Републике Српске и њених права проистеклих из Дејтонског мировног споразума један од категоричких императива.

Мастиловић сматра да би наивно било мислити да су најновији притисци на Републику Српску, укључујући и подизање оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, као и раније увођење санкција њеним званичницима усмјерени против било кога од њих персонално.

– Без обзира да ли се радило о Николи Поплашену или Милораду Додику или било ком другом носиоцу јавних функција, мета је увијек била и остала иста – кључне институције Републике Српске и њихово урушавање – рекао је данас Мастиловић Срни.

Он је напоменуо да од потписивања Дејтонског мировног споразума трају стална, некад закулисна и перфидна, а некад отворено непријатељска и агресивна настојања да се Срби „изиграју без крви“ и што више уруши институционални оквир Републике Српске – једини гарант опстанка српског народа на овом простору.

– Ако смо ишта научили из историје, а требали смо научити макар толико да на Западу немамо пријатеље, већ само евентуално партнере и то ако то у одређеном историјском тренутку одговара њиховим интересима – указао је Мастилоивћ.

Он је додао да се у данашњим сложеним геополитичким односима ствара нови свјетски поредак, а Република Српска и Србија очигледно не подржавају ту монолитну антируску хистерију Запада.

– У таквим сложеним геополитичким односима, све то добија на специфичној тежини. Због тога је, у овом тренутку, национално прибирање и одбрана институција Републике Српске и њених права проистеклих из Дејтонског мировног споразума, па и права на имовину, један од категоричких императива нашег самоодржања – поручује Мастиловић, донедавни декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву и угледни историчар.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 11. августа, оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстОбезбијеђено 300 комплета уџбеника за основне школе са подручја Источне Илиџе (Фото)
Сљедећи текстДанас јулске исплате борцима и инвалидима, накнада за туђу његу и помоћ