Насловна Најновије Мастиловић: Херцеговина у великом рату дала пуно српском народу

Мастиловић: Херцеговина у великом рату дала пуно српском народу

163
0

Херцеговина је у Првом свјетском рату дала пуно српској историји и народу, а Херцеговци су скупо платили ту слободу 1918. године, рекао је вечерас декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић на промоцији историјског зборника у Требињу.

Мастиловић истакао је да је ослобођење 1918. године дошло послије вијекова ропства под разним завојевачима.

– Знамо да су многи Херцеговаци учествовали као добровољци у српској или црногорској војсци, да је Херцеговина јако страдала у том периоду од аустроугарске војске и да су Херцеговци скупо платили ту слободу 1918. године – рекао је Мастиловић на промоцији Зборника радова са научног скупа „Ослобођење Требиња у Првом свјетском рату“.

Он је изразио задовољство што је послије тог научног скупа припремљен Зборник, који ће остати трајно свједочанство како су Херцеговци дочекали слободу, наводећи да је у њему кроз више радова освијетљена 1918. година.

– Документарне грађе има довољно, ако има историчара спремних да данима раде у архиву и истражују – рекао је Мастиловић.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак истакао је да су у Зборнику разматране теме везане за ослобођење, страдање српског становништва и свештенства, те војне операције које су незаобилазне у сваком рату и највише плијене пажњу свих који се баве тим периодом.

Бањак је навео да је у писању Зборника учествовало 11 аутора и да су радови прошли сву неопходну рецензију.

Научни скуп „Ослобођење Требиња у Првом свјетском рату“, на основу кога је написан зборник, одржан је у новембру 2018. године поводом вијека од ослобођења Требиња у Великом рату.

На промоцији Зборника у згради Градске управе говорили су и професор на Филозофском факултету у Бањалуци Боривоје Милошевић и професор на Филозофском факултету у Приштини са измјештеним сједиштем у Косовској Митровици Владан Виријевић.

Дан ослобођења Требиња у Првом свјетском рату биће обиљежен сутра у знак сјећања на 13. новембар 1918. године када је 14. пјешадијски пук Тимочке дивизије српске војске побједоносно умарширао у Требиње и донио слободу након вишевијековне турске и аустроугарске окупације тих простора.

Тим поводом биће одржана свечана сједница Скупштине града Требиња.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстOблачно, понегдје киша
Сљедећи текстУ Мостару сутра ХДЗ и СНСД о формирању власти на нивоу БиХ