Насловна Вијести Република Српска Матуранти основне и средње школе посјетили спомен-комплекс у Старом Броду

Матуранти основне и средње школе посјетили спомен-комплекс у Старом Броду

251
0

Матуранти одликаши Основне школе „Вук Караџић“ и Средњошколског центра „Иво Андрић“ из Вишеграда посјетили су данас спомен-комплекс у Старом Броду, гдје им је свештеник Драган Вукотић приредио историјски час.

„Почаствован сам што најбољи ученици основне и средње школе долазе у Стари Брод, гдје се упознају са историјом. Значај је велики јер се једна држава, једна црква и један народ заснива на младим људима“, рекао је Вукотић.

Он је истакао да је ученицима испричао о страдању Срба и поручио им да се угледају на наше књижевнике, историчаре, светитеље, да наставе даље и да буду угледни грађани своје државе и цркве гдје год се налазили.

Директор Средњошколског центра „Иво Андрић“ Драгана Зечевић навела је да је значај оваквих посјета да се млади нараштају упознају о прошлости и страдањима свог народа на овим просторима, јер је најважније знати своје претке и поријекло.

„Свештеник је дјецу упознао о историјату музеја и његовом значају. Говорио је о страдању 6.000 српских жртава међу којима су биле бебе, дјеца и старци, који нису били способни да се одбране“, истакла је Зечевићева.

Одлазак дјеце у Стари Брод омогућен је уз подршку општине Вишеград.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима догодио се у прољеће 1942. године, углавном на обали ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, данашњој општини Вишеград.

Усташе су у том покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи утопио се у Дрини бјежећи од усташа. Најмасовније убијање људи извршено је 22. марта 1942, али су убијања трајала до почетка маја те године.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМитрополит Хризостом у четвртак служи молебан на Тргу Србије
Сљедећи текстСутра акција добровољног даривања крви у Источном Сарајеву