Насловна Вијести Република Српска Матуранти уклањају амброзију

Матуранти уклањају амброзију

275
0

Средњошколски центар „Милутин Миланковић“ /СШЦ/ Милићи организовао је данас акцију уклањања амброзије.

Професор православне вјеронауке Милан Вуковић рекао је Срни да ће амброзију улонити у улицама Цара Лазара, Солунских јунака, Светог Николе, Николе Тесле, 9. јануара и Јована Дучића.

„Имамо неколико зрелих стабала близу школе и у дворишту, и то ћемо данас да почупамо, а на крају да спалимо“, навео је Вуковић.

Он је додао да у данашњој акцији учествује 15 матураната ове школе, наводећи да су и друштвено одговорни, али и хумани, јер тако помажу људима који имају проблема са алергијама изазваним амброзијом.

Вуковић је додао да ће ученици сваког мјесеца, осим зимских, имати по једну акцију, те да ће наредног мјесеца засадити дрворед од 30 стабала, поводом 30 година од оснивања општине Милићи.

Матуранткиња Катарина Дурмић изјавила је Срни да доста људи не зна како изгледа амброзија, али им задаје велике проблеме код алергија.

„Вјерујемо да ћемо дио уништити током данашње акције, али битно је да се становништво едукује и да зна шта је амброзија, да је може уклонити испред својих кућа, у дворишту“, додала је Дурмићева.

Општина Милићи донијела је одлуку о мјерама за сузбијање и уништавање коровске биљке у којој се, између осталог, наводи да су власници и корисници обрађених и необрађених пољопривредних површина, грађевинског земљишта, субјекти који одржавају јавне површине, али и друга физичка и правна лица дужна да уклањају амброзију.

За све који не поштују ову одлуку предвиђене су новчане казне од 200 КМ до 2.000 КМ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра Сабор изворног пјевања
Сљедећи текстУ недјељу првенство Српске за млађе јуниоре и цицибане