Насловна Најновије Мађарска и Србија градиће нови нафтовод

Мађарска и Србија градиће нови нафтовод

195
0

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да Мађарска и Србија у јуну планирају да потпишу споразум о улагањима у изградњу новог нафтовода између двије земље.

Сијарто је у Будимпешти на конференцији за новинаре са министарком рударства и енергетике Србије Дубравком Ђедовић рекао да се активно ради на припремама за изградњу новог нафтовода који ће повезивати градове Алди и Нови Сад.

Ђедовићева је рекла да је данас договорено потписивање два споразума која би требало да буду потписана на заједничкој сједници двије владе, саопштено је из Министарства рударства и енергетике Србије.

– Први споразум се односи на изградњу нафтовода Мађарска-Србија, који ће омогућити већу сигурност снабдијевања сировом нафтом. За тај пројекат почиње припрема пројектне и техничке документације, а процијењена вриједност инвестиције је око 100 милиона евра – рекла је Ђедовићева.

Она је навела да се други споразум тиче оснивања заједничког предузећа за трговину енергијом у власништву Србијагаса и мађарске компаније МВМ и истакла да Србија и Мађарска имају стратешки и партнерски однос.

Ђедовићева је навела да је вриједност трговине електричном енергијом између двије земље у прошлој години износила 77 милиона евра и да је план да се двије земље додатно повежу у сектору електроенергетике.

– Изградњом Панонског коридора за пренос електричне енергије, који треба да буде завршен у наредних пет година, одговорићемо на потребу за повећањем прекограничног капацитета. Вредност инвестиције је око 107 милиона евра, а ради ефикасније реализације пројекат ће бити проглашен пројектом од јавног значаја – рекла је Ђедовићева.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКецмановић у четвртфиналу турнира Српска опен
Сљедећи текстПодијељени сјеменски пакети за 330 породица са Пала (ВИДЕО)