Насловна Најновије Мајка црква је уз православне Србе гдје год живјели

Мајка црква је уз православне Србе гдје год живјели

137
0

Његова светост патријарх српски Порфирије и епископи Српске православне цркве /СПЦ/ честитали су у божићној посланици свима православцима Божић и Нову годину и поручили православним Србима, гдје год живјели, да је мајка црква уз њих.

У посланици је истакнут тежак положај преосталог и незаштићеног српског народа на Kосову и Метохији, те указано „свим надлежним чиниоцима“ на то да и за Србе на Kосову и Метохији треба да важе универзална људска права и слободе какве имају Албанци и сви људи на свијету.

„Од половине ове године и у нашој заветној родној земљи, на Kосову и у Метохији, вековни комшилук поставља ултиматуме, провоцира, спроводи терор и непрекидно прети преосталим незаштићеним Србима прогоном и зулумом, уз злослутно ћутање или, чини нам се, прећутну подршку појединих моћних држава“, наводи се у посланици.

Патријарх Порфирије је у божићној посланици нагласио да лична безбједност, сигурност имовине и слобода кретања припадају свима пођеднако и као таква морају бити неприкосновена.

„У данима божићне радости, мира и породичне топлине у нашим су молитвама и они међу којима букти ратни огањ, а најпре једноверна браћа и сестре из Украјине и Русије. Са тугом гледамо на ратне сукобе и жртве, у чему, јавно или тајно, учествују разни актери“, поручио је патријарх српски.

Наводећи да су посљедице трагичног братоубилачког руско-украјинског сукоба, подстицаног свакодневно споља, страшне, у посланици је истакнуто да ратни пожар као никада до сада пријети цијелом свијету.

„Због тога се са посебно усрдном молитвом обраћамо Богомладенцу Христу, а искреним братским позивом свим непосредним и посредним учесницима рата да пронађу у себи снаге како би престало страдање, избеглице се вратиле у своје градове и села, обновили се њихови домови, а мир се вратио у подручја захваћена ратним пожаром“, нагласио је патријарх Порфирије.

Српски патријарх поручио је да, као што су моћници прогањали и жељели да униште Богомладенца, тако и њихови данашњи насљедници дижу глас против породице, утемељене у хришћанским вриједностима, а одговор Цркве на ову „јавну и трајну агресију“ је јеванђелски, апостолски и божићни.

„То значи да Црква неодступно стоји на својим вечним и непромењивим уверењима, чувајући границе Закона како је благоизволео Бог, не намећући своје вредности никоме, али, истовремено, не одступајући од њих ни за јоту. Ниједну личност под небеским сводом ми не изводимо на свој, људски суд, нити бацамо духовно камење на оне који не деле нашу веру, али одлучно одбијамо да било чији слободни, али погрешни избор изједначимо са нашом слободом и одговорношћу која је прати“, наведено је у божићној посланици.

Патријарх српски је истакао да би, у дубоко рањеном друштву, дјеца могла да се одупру поплави позива на насиље у школама, на друштвеним мрежама, на стадионима и у спортским халама, да треба да буду одгајана у здравом породичном окружењу, обликована љубављу, а не мржњом и агресивношћу.

„Kлањајући се Рождеству Христовом, молимо се да у нама, али и у свима са којима делимо простор и време живота и у свим народима света завладају љубав, разумевање и божићна `добра воља и мир који превазилази сваки ум`. Честитајући вам Божић и Нову 2023. годину доброте Господње, желимо вам свако истинско добро и неотуђиву радост од Богодетета Христа, уз сверадосни божићни поздрав: Христос се роди!“, поручили су патријарх Порфирије и архијереји СПЦ.

ИЗВОРсрна, фото Новости.рс
Претходни текстЕмисија ,,Пулс грaда“, 6. јануар 2023. године (ВИДЕО)
Сљедећи текстМитрополит Хризостом служи литургију у Саборном храму у Сарајеву