Насловна Најновије Мањи број учесника од очекиваног на самиту о Украјини у Швајцарској

Мањи број учесника од очекиваног на самиту о Украјини у Швајцарској

35
0

Максимум 80 представника разних земаља, доћи ће на самит о Украјини у Швајцарској, који се одржава 15. и 16. јуна у планинском одмаралишту у близини Луцерна, али велике државе попут Кине или Индије неће учествовати, а ни делегација САД неће учествовати на предсједничком нивоу.

Неће доћи ни неки лидери земаља тзв. глобалног Југа, који су за организаторе били важни с обзиром да одржавају добре односе с Русијом, због чега би Москва изгледала још изолованије.

Русија на самит није ни позвана, што је и био један од главних разлога недоласка бројних државника, који не виде превише смисла у разговору о миру у Украјини, без учешћа руских представника – наводи „Геополитика“.

Украјински лидер Владимир Зеленски, најављивао је учешће више од 100 земља, али од тога нема ништа. Он је скратио и свој приједлог мировног рјешења са десет на три тачке, не помињући више територије које држе Руси, све у жељи да привуче више учесника.

Уз представнике држава, на самиту ће бити и представници још десет међународних организација, укључујући и УН.

Раније је Канцеларија Зеленског тврдила да су представници 107 земаља потврдили своје учешће на самиту.

Русија није позвана на састанак, међутим, како је навела швајцарска влада, сврха конференције је „заједничка мапа пута“, која би додатно укључила Москву и Кијев у мировни процес.

На самиту ће се расправљати о питањима попут потребе за нуклеарном и прехрамбеном безбједности, слободи пловидбе, као и хуманитарним питањима, укључујући она везана уз ратне заробљенике.

Зеленски је лично звао и руководиоце земаља Заједнице Независних Држава – да дођу на конференцију, али су сви одбили. Ријеч је о државама насталим након распада СССР-а.

ИЗВОРСрна, фото Keystone/Alessandro Della Valle/Pool via REUTERS
Претходни текстОдличан одзив акцији добровољног давања крви организованој у оквиру Спасовданских свечаности
Сљедећи текстУ акцији “Ролекс“ до сада ухапшено десет лица