Насловна Најновије Медицински факултет у Фочи водећи на Универзитету у Источном Сарајеву

Медицински факултет у Фочи водећи на Универзитету у Источном Сарајеву

139
0

Медицински факултет у Фочи препознатљив је у ширим међународним оквирима по научно-истраживачком раду, савременом наставном процесу и све већем броју страних студената из свих дијелова свијета, речено је данас на обиљежавању 31 године постојања ове високошколске установе.

На свечаној сједници је истакнуто да је Медицински факултет у Фочи са 2.114 студената на шест студијских програма, од чега четири на српском, а два на енглеском језику, са више од 100 постдипломаца на магистарским и докторским студијама, те са 270 специјализаната, водећи и најбројнији факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Дејан Бокоњић рекао је да на медицини и стоматологији на енглеском језику тренутно студира 450 студената из 29 земаља и по томе је Медицински факултет у Фочи убједљиво највећи у БиХ.

Он је истакао да је и ове године много урађено на иновацијама у настави, као и на популаризацији научно-истраживачког рада који факултет све више финансира из сопствених извора.

– Прошли смо из фазе препознавања у једну препознату фазу и сада је одговорност још већа да наставимо путем квалитетне едукације и квалитетног истраживања. Посебна нам је част да смо сада у процесу међународне акредитације, коју врши мађарска државна агенција, што ће нам омогућити још бољу и лакшу пролазност наших диплома широм свијета – рекао је Бокоњић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истакао је да је Медицински факултет у Фочи у сваком погледу најважнији члан Универзитета.

– Када анализирамо било који параметар, Медицински факултет је водећи факултет нашег Универзитета. Сама чињеница да је 25 одсто студената, који су ове године уписали Универзитет, са Медицинског факултета, професори Медицинског факултета дају немјерљив допринос интернационализацији и видљивости Универзитета кроз учешће у међународним пројектима, научним скуповима и објављивањем научних радова у међународним часописима са високим импакт факторима – рекао је Кулић.

Ректор је додао да се слободно може рећи да овај факултет, имајући у виду и чињеницу да је уписао пету генерацију страних студената на медицини и другу генерацију на стоматологији на енглеском језику, спада међу три најбоља медицинска факултета на српским просторима.

Да је овај факултет понос Универзитета у Источном Сарајеву потврдио је и Хирст Де Липлир, професор са Католичког универзитета у Левену у Белгији.

Де Липлир је као шеф Међународне канцеларије белгијског универзитета дао велики допринос интернационализацији Универзитета у Источном Сарајеву.

– Прошли смо заједно велики и доста квалитетан пут изградивши много структура кроз европске пројекте – од осигурања квалитета, преко акредитацијских процедура до саме интернационализације. У свему томе, Медицински факултет у Фочи и његови студенти увијек су били понос и добар приказ универзитета и учествовали су у многим фазама интернационализације – нагласио је Де Липлир, који је данас награђен плакетом Медицинског факултета у Фочи.

Начелник општине Милан Вукадиновић рекао је да је Медицински факултет један од главних стубова развоја ове локалне заједнице, најавивши да је у Фочи, уз помоћ Владе Републике Српске, у плану изградња још једног павиљона студентског дома.

– Сваке године студената је све више, улаже се у инфраструктуру, али и у кадар, осавремењују се лабораторије у којима студенти раде, учествује се у разним пројектима. Општина Фоча се труди да буде дио логистике која је потребна нашим факултетима, она је спона у разним пројектима између високошколских установа и Владе Српске – рекао је Вукадиновић.

Поводом 31. рођендана, Медицински факултет уручио је више награда и признања, између осталих, најбољим истраживачима међу студентима и наставницима.

Најбољи студент истраживач Александар Тановић, са шесте године одсјека медицине, написао је бројне научне радове, од којих су четири објављена у часопису биомедицинских истраживања, а један од њих односио се на кориштење вјештачке интелигенције у радиологији.

– Дошао сам до сазнања да вјештачка интелигенција пружа велику подршку данашњим љекарима и студентима, који уз њену помоћ могу лакше да поставе дијагнозу – рекао је Тановић.

Најбоји истраживач наставник, професор дјечије стоматологије Бојана Давидовић награђена је за рад у којем је заједно са колегиницом са катедре Свјетланом Јанковић и колегама из Бањалуке истраживала степен денталног занемаривања код становништва.

– Родитељи морају да буду довољно упућени да дјецу треба доводити од најранијег узраста у стоматолошке амбуланте, при чему треба водити рачуна о начину исхране. Нажалост, на овим просторима генерално задравствена просвећеност још није на адекватном нивоу – рекла је Давидовићева.

На одсјеку медицине на енглеском језику ове године уписана је и пета генерација страних студената, а на стоматологији друга генерација, док је сљедеће године у плану да и одсјек здравствене његе заживи на енглеском језику, речено је на данашњој свечаности.

Међу важнијим плановима за наредни период је и изградња нове зграде факултета, која би, очекују у овој образовној установи, требало да почне на прољеће идуће године.

ИЗВОРСрна
Претходни текстЕлектропривреда Српске по броју пројеката прва у региону
Сљедећи текстУспостављање система за прикупљање матичних ћелија