Насловна Најновије Међународни филмски фестивал „Први кадар“ у Источном Сарајеву и Зворнику

Међународни филмски фестивал „Први кадар“ у Источном Сарајеву и Зворнику

149
0

Шеснаести Међународни филмски фестивал „Први кадар“ под мотом „Важно је бити први“ биће одржан, у скраћеном издању, од 21. до 23. децембра у Источном Сарајеву и Зворнику.

– У селекцији фестивала налази се 35 филмова у шест такмичарских категорија: У фокусу, Екс Ју у фокусу, ТВ у фокусу, које смо сврстали у креативну обраду стварности и категорије, Кратке приче, кључ за филм и Нови погледи, сврстани у истраживање и подучавање – рекла је Срни директор и селектор фестивала Александра Митрић Штифанић.

Штифанићева, која је мастер драмски и аудио-визуелни умјетник, рекла је да ће на фестивалу бити додијељено седам фестивалских награда за филмове који су изабрани у званичну селекцију.

Она је најавила да ће на церемонији отварања Фестивала бити додијељена плакета „Лик кнеза Павла Раденовића“ Фестивалу глумачких остварења играног филма“ Филмски сусрети“ Ниш за развој кинематографије у региону.

– Фестивал ће премијерно у Источном Сарајеву отворити играни филм `Света Петка, крст у пустињи`, редитеља Хаџи-Александра Ђуровића – најавила је Митрић Штифанић.

Ријеч је о причи у којој побожна дјевојка Параскева, напушта свој живот међу људима у граду Константинопољу и одлази у Јорданску пустињу гдје проводи наредних 40 година живота борећи се са искушењима, гријеховима и унутрашњим демонима.

Овај филм прати њен пут од обичне дјевојке до највољеније и најпоштованије Светитељке Православља.

Паралелна филмска прича говори о двије жене /арапкињи Зејнеби из бедуинског племена и Параскеви/, које потичу из различитих културних, социјалних и вјерских средина, али дијеле исте људске емоције, вриједности и стварају необично пријатељство својим чистим срцима.

Током боравка у пустињи, Зејнеба је Параскевин једини пријатељ, али и огледало и одраз спољног свијета који је Параскева напустила.

Ова прича говори како људи могу да побиједе своје слабости.

Теме филма су универзална морална питања човјечанства, што га чини актуелним и данас, било гдје на свијету.

Филм је настао по истинитој причи и роману „Петкана“ Љиљане Хабјановић Ђуровић.

Режисер овог јединственог пројекта је Хаџи – Александар Ђуровић, а глуме Милена Предић и Милица Стефановић.

Пријатељи овог филма, који су омогућили његово приказивање, су општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Град Зворник, који су и спонзори Фестивала.

Фестивал „Први кадар“ има значајну медијску подршку, као један од водећих филмских фестивала у Републици Српској. Званична медијска агенција Фестивала је Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНикољданске свечаности за најмлађе у Источној Илиџи (Фото)
Сљедећи текстЈануарска пензија већа за 13 до 15 одсто