Насловна Најновије Миланко Кајганић номинован за позицију главног тужиоца

Миланко Кајганић номинован за позицију главног тужиоца

167
0

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ одлучио је данас да неће бити поништен конкурс за главног тужиоца Тужилаштва БиХ и да ће за ту функцију бити предложен вршилац дужности главног тужиоца Миланко Кајганић, о чијем именовању ће бити одлучивано на наредној сједници ВСТС-а.

Приједлог Подвијећа које је данас поново засједало био је да Кајганић треба да буде кандидат и да на сљедећој сједници изложи план рада, за шта је од 13 присутних чланова ВСТС-а 10 гласало за, један је био против и два суздржана.

Предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија рекао је након тога новинарима да му је драго да је сједница и у овом осјетљивом дијелу остала отворена за јавност, те истакао да је Подвијеће имало тежак задатак с обзиром на то да је интегритет тужиоца Диане Кајмаковић доведен у питање.

„Гласали смо и одлучили да она не иде у даљу процедуру као особа која би требала изложити свој програм рада“, навео је Лагумџија.

Он је рекао да је ВСТС јутрос обавијештен да је другопласирани кандидат Мирослав Јањић одустао од кандидатуре, додајући да је као разлог навео то да не жели довести институцију у позицију да се интегритет урушава.

„Желим бити јасан, ради јавности, о колеги Јањићу се расправљало у погледу вођења дисциплинског поступка из 2019. године када је изречена дисциплинска санкција, али његов интегритет није доведен у питање“, навео је Лагумџија, додајући да се расправљало само о дисциплинској одговорности.

Он је додао да ће Кајганић бити позван на сљедећу сједницу и изложити програм рада након чега ће се приступити гласању.

„Приједлог Подвијећа је већински став, приједлог је усвојен на сједници ВСТС-а и колега Кајганић иде у процедуру за именовање“, нагласио је Лагумџија.

Он је додао да је његов став да се једним кандидатом иде у тоталитарне режиме, али да ВСТС доноси став већински.

„Да ли је то добро, видјећемо, а мој став је био да није добро ићи са једним кандидатом“, рекао је Лагумџија, додајући да је у претходном периоду имао добру сарадњу са Миланком Кајганићем.

На самом почетку сједнице ВСТС шеф Одјељења за именовања Јасмин Чалија у уводној ријечи је навео да је за позицију главног тужиоца било пријављено седам кандидата, да су четири задовољила услове конкурса и да је након интервјуа креирана ранг-листа на којој је прворангирани Миланко Кајганић.

Три кандидата су испунила услов да их ВСТС размотри, те је Подвијеће одржало састанак 26. септембра и разматрало ствари ван ранг-листе.

„Постављено је питање интегритета другорангираног и трећерангираног кандидата и Подвијеће се опредијелило за равноправан третман према свим кандидатима и предложило да се конкурс понови“, рекао је Чалија.

Члан ВСТС Амила Куносић је рекла да је Кајмаковићева са аспекта интегритета, без обзира на бодове, неко ко не може доћи у обзир.

Она је подсјетила на раније кандидате који су имали дисциплински поступак, али се без обзира на њихове бодове ВСТС тада сагласио да такве кандидате не бира.

Према њеним ријечима, с обзиром на одустајање другорангираног, Подвијеће треба да се повуче, а са њом се сагласила колегиница Сњежана Петковић.

„Ситуација је другачија од оне коју смо имали у понедјељак“, оцијенила је Петковић.

Члан ВСТС-а Санин Богунић истакао је да је на његово инсистирање Кајмаковићева искључена из процедуре за избор.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПреминуо Вељко Лазић
Сљедећи текстДрина порибљена пастрмком и шараном