Насловна Вијести Република Српска Милион ноћења опоравио туризам у Српској

Милион ноћења опоравио туризам у Српској

119
0

 Српска је из године у годину својим природним љепотама, бањама, планинама и другим атрактивним дестинацијама све привлачнија туристима из цијелог свијета, а то показују и подаци Републичког завода за статистику, према којима је лани оборила рекорд остваривши више од милион ноћења.

Бањалука и Требиње показали су се као центри за које се радо одлучују туристи, а интересовања не мањка ни за авантуристичким и вјерским туризмом. Из Републичког завода за статистику рекли су да је лани у Српској остварен 439.781 долазак туриста и 1,36 милиона ноћења, чиме је оборен рекорд из 2019. године.

– Број долазака туриста лани већи је за 49,1 одсто у односу на 2021. годину, док је број ноћења туриста био већи за 38,5 одсто. У току прошле године, домаћи туристи остварили су 217.634 доласка, а страни туристи 222.147 долазака – рекли су из Завода. Домаћи туристи су остварили 547.534 ноћења, а страни 489.035. Највећи број ноћења остварили су туристи из Србије, потом Хрватске, Словеније, Црне Горе и Њемачке.

 – Од укупног броја, 936.941 ноћење остварено је у хотелу или сличном смјештају, 78.744 ноћења у љечилиштима, 11.153 у камповима и просторима за камповање и 9.731 ноћење у одмаралиштима и другим објектима за краћи одмор – казали су из Завода.

Туристички радници задовољно трљају руке јер је историјска сезона иза њих. Директор Туристичке организације РС (ТОРС) Миодраг Лончаревић рекао је за “Глас” да се туризам након короне опоравио брже него друге привредне гране.

 – ТОРС, али и институције Српске су послије пандемије дале све од себе да остваримо рекордну годину. Пандемија је била кочница, а народ се пожелио кретања. Помогли су ваучери, али и манифестациони туризам који је био активан током цијеле године – рекао је Лончаревић.

Према његовим ријечима, бројке им дају мотив више да наставе и уведу нове садржаје, а постојеће да унаприједе.

– Мислим да смо на добром путу и да ће ове године број страних туриста надмашити домаће. Ићи ћемо на сајмове у фебруару и марту у Минхен, Београд, Љубљану, Загреб и Берлин. Промовисаћемо активни туризам јер имамо природне љепоте које требамо искористити – рекао је Лончаревић.

И на крајњем југу Српске, сабирају утиске сезоне која је премашила сва очекивања, али и поставила рекорде.

Директорица Туристичке организације Требиње Мирјана Путица казала је за “Глас” да је у граду подно Леотара прошле године забиљежено 180.418 ноћења, што је скоро дупло више него 2019. која је до сада била рекордна.

– Ово је историјска година за Требиње. Наши туристи су из региона, али и из Турске и веома удаљених земаља, као што је Малезија – рекла је Путица.

Имају планове како и даље да привлаче туристе, а знају и који су њихови адути.

– Ставили смо акценат на авантуризам јер то привлачи госте из иностранства. Они воле активни одмор, а туристима смо Требиње дочарали из свих перспектива – из ваздуха, барке на Требишњици, авантуристичког парка на Ублима. Уз то, ту је и вјерски туризам и наша богата гастрономска понуда – рекла је Путица.

Зимска сезона

Миодраг Лончаревић вјерује да ће снијег који је пао посљедњих дана спасити сезону и у скијашким центрима.

– Иако је снијег мало закаснио, спасиће сезону. Она је важна за наше скијашке центре, али и туризам у глобалу. У недјељу имамо и Дане зиме на Козари, што је још један од показатеља да имамо шта да понудимо – рекао је Лончаревић.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстФудбалери Слоге стигли у Анталију: Ћургуз с 27 адута
Сљедећи текстПовећање плата радницима у систему ЕРС-а од 1. јануара