Насловна Најновије Милица Ијачић разбија предрасуде

Милица Ијачић разбија предрасуде

272
0

Милица Ијачић данас ће положити заклетву у Народној скупштини Српске и биће први посланик у инвалидским колицима у највишем законодавном тијелу Републике. Поручује да ће јој главни задатак бити борба за бољи положај особа које се сусрећу са истим потешкоћама као и она.

У изборној јединици девет освојила је 5.043 гласа, што јој је било довољно да као четвртопласирана на листи СНСД-а буде народни трибун у овом сазиву. Послије два одборничка мандата у Скупштини града Требиње одлази у републички парламент и то након што је њен страначки колега Лука Петровић одустао од освојеног мандата. Ијачићева је репрезентативка БиХ у паракајаку, рођена у Чапљини, али се прије Одбрамбено-отаџбинског рата са породицом преселила у Требиње, које је и њена стална адреса. Рођена је 1991. године.

Истиче да ће се залагати за бољи положај лица са инвалидитетом те што бољи статус Херцеговине.

– Први мој циљ је бољи положај особа са инвалидитетом. Те проблеме видимо у образовању и другим областима као и у неприступачности за инвалиде у разним институција широм Српске – рекла је Ијачићева.

Фокус ће бити и на рјешавању проблема те категорије становништва.

– Огроман проблем су и личне инвалиднине, гдје имамо рупу у закону. Направљена је разлика између оних који су се повриједили и стекли инвалидност до 18. године и послије – рекла је Ијачићева. 

Према њеним ријечима, очување виталних националних интереса нешто је о чему сви посланици морају имати консензус. Наглашава да је њен циљ бољи живот за сваког човјека, али и боља инфраструктура, посебно у Херцеговини из које долази.

– Једна од најважнијих ставки су бољи путеви, на томе сваки Херцеговац треба да ради, али и сваки човјек у Српској, јер треба да тежимо ка бољој инфраструктури. Добри путеви су нам приоритет за будућност и улагања – рекла је Ијачићева.

Репрезентативка је БиХ у паракајаку па ће, како каже, у наредне четири године од ње бити могуће чути и дискусије које се тичу особа са инвалидитетом у спорту. Такмичења спортиста са инвалидитетом су скупља, јер је неопходно обезбиједити реквизите, у првом реду колица.

– Лица са инвалидитетом која су укључена у било који колектив не дају од себе 100 одсто, него 1.000 одсто. Потребно је уложити пуно труда, одрицања и залагања, јер те резултате треба признати и изједначити са резултатима свих спортиста. Остали смо под стигмом предрасуда да то није довољан резултат – рекла је Ијачићева.

Одличан резултат
Милица Ијачић презадовољна је резултатом СНСД-а на све четири нивоа, али и својим резултатом у изборној јединици девет.

– Што се тиче мог личног резултата, с обзиром на то да сам први пут на листи за народног посланика, имала сам невјероватну подршку у читавој изборној јединици и срећна сам – рекла је Ијачићева.

ИЗВОРглас српске
Претходни текстРодио се осмомилијардити становник Земље
Сљедећи текстOдузет путнички аутомобил од вишеструког починиоца саобраћајних прекршаја