Насловна Вијести Република Српска Министарство здравља: У овој години три пута повећана плата радницима у јавним...

Министарство здравља: У овој години три пута повећана плата радницима у јавним установама

152
0

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштило је да је само у овој години три пута повећавана плата запосленима у јавним установама у области здравства, како кроз измјене закона тако и повећањем цијене рада.

Стални су помаци на унапређењу социо-економског положаја запослених у области здравства, а Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у најбољем интересу здравствених радника прихвата све представнике синдиката у области здравства као равноправне партнере – наводи се у саопштењу.

Из Министарства су, поводом захтјева Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске за повећање цијене рада, подсјетили да је одмах на почетку године почела примјена нових модела повећања плата запослених у здравственим установама Републике Српске повећањем коефицијената за три одсто радницима који примају плате веће од 1.000 КМ, односно пет одсто за оне са примањима нижим од 1.000 КМ.

– Подсјећамо да је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске управо са овим синдикатом у мају потписао одлуку о утврђивању цијене рада за сва запослена лица у јавним установама у области здравства Српске и да је тако повећан износ цијене рада са 145 КМ на 159,50 КМ – наводи се у саопштењу.

Из ресорног министарства су напоменули да је почетком јуна потписан споразум са седам синдиката у области здравства, просвјете, управе, унутрашњих послова и правосуђа са надлежним министрима којим је прописано да се запосленима у јавном сектору, међу којима је и здравство, плата повећа за 100 КМ од августа кроз измјене коефицијената за обрачун плата.

– Тада је договорено и додатно повећање плата за запослене којима је нето плата испод просјечне у Републици за пет одсто. На основу тог споразума, недавно су предложене измјене Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, које је Влада утврдила на 197. сједници – наводи се у саопштењу.

Измјена овог закона у сету приједлога измјена закона о платама представља још једну од мјера Владе Републике Српске које доприносе побољшању економско-социјалног положаја запослених у Републици Српској, додају из Министарства, уз напомену да ће Закон ступити на снагу 1. јануара 2023. године и примјењиваће се од плате за јануар наредне године.

Из Министарства су подсјетили и на чињеницу да је у јануару ове године министар здравља и социјалне заштите Републике Српске потписао Посебни колективни уговор за запослене у јавним установама у области здравства са предсједницима Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске и Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Српске.

– Овим Посебним колективним уговором додатно су унапријеђена права радника у здравству у Републици Српској, а уговор је закључен на период од три године – наводи се у саопштењу.

Синдикат здравства и социјалне заштите Републике Српске упутиће захтјев Влади Српске за повећање цијене рада са 159,5 КМ на 175 КМ за све запослене у овој области, закључено је на сједници Републичког одбора овог синдиката у Бањалуци. 

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстПреминуо Синиша Михајловић
Сљедећи текстСмучарски савез Републике Српске обиљежио 30 година постојања и рада, прилог РТВИС, 16.12.2022. (ВИДЕО)