Насловна Вијести Република Српска Министар одбране Околић и командант ЕУФОР-а Антон Весели у посјети Техничком ремонту...

Министар одбране Околић и командант ЕУФОР-а Антон Весели у посјети Техничком ремонту Братунац

156
0

Замјеник министра одбране у Савјету министара за управљање ресурсима Мирко Околић са сарадницима из Оружаних снага БиХ и командант ЕУФОР-а Антон Весели упознали су се приликом посјете Техничком ремонту Братунац са производним програмом ове фирме, разговарали о могућностима сарадње и кориштења овог програма за потребе Оружаних снага, али и за извоз.

Власник компаније Славен Ристић са сарадницима представио је данас гостима производе ове компаније.

Околић је рекао да до сада није било никакве сарадње Министарства одбране и Еуфора са овом фирмом и истакао да је ова посјета прекретница која треба да омогући ту сарадњу.

„Оцијењено је да сарадња министарства са намјенском индустријом и међусобна сарадња намјенских фирми није на потребном нивоу. За БиХ је битна та сарадња јер намјенска индустрија може да произведе много више за домаће тржиште, али уз нашу помоћ, и за извоз“, нагласио је Околић.

Он каже да намјенска индустрија уз подршку министарства може да производи знатно више и да тиме уплаћује и већа средства у буџет који користе Оружане снаге БиХ.

„Ова фирма издваја значајна средства у буџет и обавеза је да и ми помогнемо овој и другим намјенским фирмама. Организоваћемо презентацију њихових производа да бисмо омогућили представљање домаћег наоружања и војне опреме и могућности намјенске индустрије у БиХ“, појаснио је Околић.

Околић је нагласио да ће се радити на томе да се свјетском тржишту представе производи ове фирме и других у БиХ којих нема на том тржишту или су много скупљи од ових.

„Док се не види не може се ни поуздано знати шта овђе раде. Увјерили смо се да имају квалитетне производе и представници ЕУФОР-а дали су најбоље оцјене и надам се да ће ова посјета довести до конкретних резултата и припремити услове за склапање одређених комерцијалних уговора“, закључио је Околић.

Весели је захвалио за пријем рекавши да ова посјета не представља контролу производње.

„Занимљиво је овђе чути једну успјешну причу. Као дио наше сарадње са Оружаним снагама БиХ жељели смо да видимо ову фирму и могућности њеног развоја и доприноса развоју цијеле зеље. Желимо остварити сарадњу која би довела до успјеха ове компаније што би користило цијелој заједници“, поручио је Весели истакавши да ће бити још посјета у циљу успјешније и конкретније сарадње.

Власник „Техничког ремонта“ Славен Ристић захвалио је гостима за посјету и рекао да је компанија данас презентовала своје основне производе, прије свега мултифункционална борбено возило „деспот“ и „вихор“.

„Та борбена возила су развијена и произведена у нашој компанији и веома су интересантна за тржиште. Већ је 15 `деспота` у служби Министарства унутрашњих послова Републике Српске и изванредно су се показали и то повећава интересовање за тим возилима“, каже Ристић.

Ристић је рекао да је разговарано о опремању и перформансама овог возила, те је предложено да се ускоро организује једна практична вјежба на којој би представили ово возило у борбеним условима.

„Ово је друга посјета представника ЕУФОР-а. Радује нас успостављање сарадње и могућност сарадње и изласка на европско тржиште. Надамо се да идуће посјете неће бити завршене само на ријечима него да ће довести до конкретизације и да ћемо моћи да се похвалимо конкретним уговорима“, рекао је Ристић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПредстављање апликације ,,Грађанска патрола“ у уторак
Сљедећи текстТокио домаћин Свјетског првенства 2025. године