Насловна Најновије Минић: Потребан јединствен систем за цијелу Српску

Минић: Потребан јединствен систем за цијелу Српску

128
0

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је данас да је потребан јединствен систем за цијелу Републику Српску који ће пратити, узбуњивати и усклађивати хидрометеорологију и хидрологију.

Минић је на данашњем састанку са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем рекао да је ова општина спремно дочекала најављену прогнозу и да је због такве реакције штета минимална.

Он је напоменуо да координација између хидроелектране, општине, цивилне заштите показује како треба да се ради у конкретним случајевима.

„Разговарали смо да се направи спецификум плана за сваку локалну заједницу у Републици Српској, а Влада стоји на располагању да да подршку, да знамо да ли ћемо имати велике падавине и шта је то што ће се предузимати“, рекао је Минић новинарима у Вишеграду.

Он је похвалио руководство општине Вишеград и хидроелектране јер је у сарадњи са хидроелектранама узводно и низводно праћена ситуација, проток воде био је 2.200 кубика, додавши да нема ни близу штете како је то било раније.

Минић је нагласио да је разговарано и о пројектима у вези са ресорним министарством.

„Аграрни буџет за ову годину је 180 милиона КМ и сигурно је да ће регистровани пољопривредни произвођачи из ове општине бити његови корисници. Апел свима који желе да учествују у расподјели ових средстава да се региструју“, поручио је Минић.

Он је подсјетио да ће сутра бити у име Владе Републике Српске у Бијељини како би се испратила ситуација и у том дијелу Српске.

Ђуревић је рекао да је тема састанка актуелна ситуација коју су проузроковале обилне падавине, а да због правовременог реаговања свих надлежних нивоа није настала штета каква је била у минулим годинама.

Он је захвалио Влади Српске, надлежном министарству, „Водама Српске“, Хидрометеоролошком заводу, Цивилној заштити Српске, као и Хидроелектрани „Вишеград“ који су на вријеме организовали и упозорили све општине да на вријеме изврше потребне припреме, упозоре становништво и анимирају све надлежне службе да спремно дочекају велике падавине.

„Хидроелектрана `Вишеград` је у сарадњи са општином, уз препоруке надлежних, правовремено реаговала тако да нисмо имали материјалне штете као минулих година“, истакао је Ђуревић.

Према његовим ријечима, на састанку се говорило и о бројним пројектима који ће бити реализовани са надлежним министарством.

„Пројекти се односе на сточарство и пољопривреду и вјерујем да ће општина Вишеград испунити све критеријуме потребне за учешће, а ми из локалне управе обавићемо разговоре са пољопривредницима како бисмо у наредном периоду затражили помоћ или пројектно финансирање од министарства“, нагласио је Ђуревић.

Састанку су присуствовали и директор предузећа „Хе на Дрини“ Недељко Перишић, директор за производњу и управљање предузећа „Хе на Дрини“ Дарко Андрић и савјетник начелника општине Марко Никитовић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстКалиновик, Обиљежена крсна слава и 30 година од оснивања гарде ВРС(ВИДЕО)
Сљедећи текстЕмисија „Пулс града“ 19.01.2023.(ВИДЕО)