Насловна Најновије МИП Русије: Представници српског народа под највећим ударом, тзв. високи представник не...

МИП Русије: Представници српског народа под највећим ударом, тзв. високи представник не доприноси помирењу

69
0
Руско Министарство иностраних послова у најновијем извјештају о случајевима величања нацизма, ширења неонацизма и других пракси, констатује да се представници српског народа у БиХ налазе под највећим ударом, а да помирењу не доприноси активност тзв. високог представника. 
 
Према наводима МИП-а Руске Федерације, помирењу државотворних народа не доприноси активност тзв. високог представника, који до данас има „спољни протекторат“ над БиХ.
 
Valentin Inzko nametnuo zakon kojim se kažnjava negiranje genocida - www.vecernji.ba
Тако је, као одговор на одбијање српског народа да призна валидност „геноцидних“ пресуда Међународног суда за бившу Југославију, укључујући и покушаје да се искористе за учвршћивање тезе о „колективној одговорности“ тзв. високи представник је, мимо парламентарне процедуре, унио у Кривични кодекс земље измјене, које предвиђају кривичну одговорност за „негирање геноцида“, који, суштински омогућавају гоњење српских активиста.
 
Притом, додаје се у извјештају, постојање до данас спољног протектората оличеног у Канцеларији тзв. високог представника, у потпуној је супротности са принципима правне државе.
 
Акти тзв. високог представника су, заправо, искључиве одлуке страног грађанина, које имају примат у односу на законе и на њих не може бити уложена жаба, укључујући у судском поступку, наглашава се у извјештају МИП-а.
 
Ово се дешава усљед тога, што судски систем БиХ и без тога одликује висок степен политизације и етничке оријентисаности, преноси „Спутњик“.
 
Суд БиХ- Потврђена оптужница Карлици
Конкретно, 70/80 одсто свих случајева ратних злочина током оружаног сукоба отвара се против представника српског народа. Злодјела представника других етничких народа често се игноришу, наводи се у извјештају.
 
Поред физичког насиља и мржње на националној основи, напомињу из руског МИП-а, Срби се суочавају са супротстављањем власти Федерације БиХ њиховом повратку и поновном успостављању својих права на имовину у којој су живели пре оружаног сукоба.
 
Истиче се и да су у муслиманско-хрватској Федерацији БиХ уз допуштење локалне политичке елите, евидентни и покушаји приказивања у другачијем свјетлу нацистичких помагача.
 
Поједине сарајевске улице данас носе називе по антисемитима, фашистима и нацистима (ФОТО) | Катера
У градовима са превасходно бошњачким становништвом, након оружаног сукоба 1992-1995. године у њихову част преименован је дио улица, које су носиле имена југословенских партизана и антифашиста, наводи се у извјештају.
 
Истиче се да се руководство и становништво Републике Српске и српски народ у БиХ залажу против ревизионизма и ревидирања резултата Другог свјетског рата, активно пропагирајући антифашистичке идеје.
 
Констатовано је да ситуација у БиХ, поводом ширења неонацистичке идеологије и различитих облика нетрпељивости током посљедњих година, није претрпјела принципијелне промјене.
 
Општа атмосфера напетости у односима државотворних народа, доводи до тога да одређене групе становништва постају жртве манифестације нетолеранције остатка друштва, наводе из руског МИП-а и истичу да се под највећим ударом налазе представници српског народа, да се дешавају пљачке и скрнављења православних гробаља и цркава.
 
Elmedin Konaković: 'Oni imaju pravo na koaliciju, svi drugi su prokletnici i izdajnici' - Radiosarajevo.ba
У саопштењу се истиче да представници бошњачке политичке елите, промовишу тезе о борби против окупатора и о „спољној агресији“ како у годинама рата, тако и деведесетих година прошлог вијека, бацајући акценат на то да су у оба случаја успјели да одбране „јединствену и недјељиву“ БиХ.
 
Повремено, додају из руског МИП-а, у БиХ се догоде сукоби навијача фудбалских клубова, а током посљедњег сукоба бошњачких и хрватских навијача, Хрвати су више пута користили нацистичку симболику, а и данас узвикују усташке, као и пароле других хрватских ратних злочинаца.
 
Наведене оцјене понашања, дио су свеобухватног годишњег извјештаја објављеног на сајту Министарства иностраних послова Русије „о ситуацији са величањем нацизма, ширењу неонацизма и других пракси, које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и с њима повезане нетрпељивости“.
ИЗВОРСрна, Спутник, фото илустрација агенције
Претходни текстШеранић: Размишља се о проширењу капацитета болнице „Србија“, РТВИС, 24.09.2024. (ВИДЕО)
Сљедећи текстМИП Русије: На тзв. Косову покушаји искорјењивања Срба, у Хрватској ширење неонацистичке идеологије