Насловна Најновије Миршајмер: БРИКС доказ да Русија није изолована, нити је на кољенима

Миршајмер: БРИКС доказ да Русија није изолована, нити је на кољенима

57
0

Самит БРИКС-а у Казању је доказ да западне земље нису успјеле да предсједника Русије Владимира Путина, учине одметником на међународној сцени, нити да га изолују, изјавио је амерички политиколог и стручњак за међународне односе Џон Миршајмер.

Он је нагласио и да се много тога у шта би Запад желио да вјерује, руши ван његових граница.

Миршајмер је оцијенио да је политика америчког предсједника Џозефа Бајдена у Украјини доживјела потпуни неуспјех, јер је према многима Кијев на ивици пропасти, док руска економија, истовремено, јача.

„Бајден није успио да баци Русију на кољена, није уништио руску економију, насупрот, руска привреда је у прогресу. Руске оружане снаге не постају слабије, већ све јаче“, рекао је Миршајмер у интервјуу за „Јутјуб“ канал „Дип дајв“.

Он је подсјетио да је један од главних команданата НАТО, изјавио да је руска војска постала још моћнија, него на почетку специјалне војне операције.

Оно што се десило у Украјини, каже Миршајмер, огроман је неуспјех Бајденове администрације, преноси „Спутњик“.

БРИКС постао епицентар новог мултиполарног света - 22.10.2024, Sputnik  Србија

Бајден је у фебруару објавио нове рестриктивне мјере против Русије и обећао да ће Путина учинити отпадником на међународној сцени.

Самит БРИКС-а, који је кључни догађај руског предсједавања, одржан је у Казању од 22. до 24. октобра. На Самиту је усвојена Казањска декларација.

Асоцијацију су 2006. године основали Бразил, Индија, Кина и Русија, а 2011. им се придружила и Јужноафричка Република.

Од 1. јануара пуноправни чланови БРИКС-а постали су Египат, Етиопија, Иран и Уједињени Арапски Емирати, а на Самиту у Казању придружила се и Бјелорусија.

Много земаља је заинтересовано за чланство у БРИКС-у.

ИЗВОРсрна, фото илустрација РТРС
Претходни текстЧланови Предсједништва БиХ са Фон дер Лајеновом
Сљедећи текстПредстављамо менторе Супернова Хeкатона у Источном Сарајеву