Насловна Најновије Митровић: Заједнички циљ – јачање привреде у Сарајевско – романијској регији

Митровић: Заједнички циљ – јачање привреде у Сарајевско – романијској регији

124
0

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић, рекао је током састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем, да ресорно министарство највише интересује помоћ привредним субјектима у Српској, а првенствено у источном дијелу Републике.

Митровић је појаснио да је данашњи сусрет са градоначелником Источног Сарајева, наставак разговора од прије мјесец дана који су вођени с циљем анализе стања и јачања привреде на Сарајевско-романијској регији, с акцентом на оживљавање намјенске производње.

„Градоначелник Ћосић изнио је заиста задовољавајући показатељ да је привреда у Источном Сарајеву у прошлој години остварила добит од око 200 милиона KМ, при чему је уплаћен порез на добит у вриједности од око 10 одсто“, рекао је Митровић новинарима.

Он је потврдио да је разлог његове посјете ситуација у Фабрици „Мофас“ Источно Сарајево, али и покретање производње у Фабрици мотора специјалне намјене /ФМСН/ „Kоран“ на Палама, популарној Kапели.

Према његовим ријечима, обје фирме су дио намјенске производње и имају велики значај за Источно Сарајево, али и цијелу Републику, и наравно ресорно министарство.

„У `Мофасу` имамо генерално проблем са одређеним потраживањем из претходног времена, проблем пласмана, технологије која је у овом тренутку застарјела, и ми смо данас разговарали о питању реорганизације овог предузећа, што подразумијева обезбиједити услове за даљи рад и егзистенцију фабрике“, рекао је Митровић.

Он је подвукао да је битно и ријешити обавезе „Мофаса“ према радницима, Пореској управи, као и добављачима, да би предузеће у наредном периоду могло да несметано функционише, односно да од својих прихода покрива трошкове и да буде самоодрживо.

Митровић је изразио наду да ће у наредних неколико мјесеци и на Палама доћи до почетка процеса реорганизације предузећа ФМСН „Kоран“.

„Наша најбитинија порука радницима који тренутно раде у `Мофасу`, а има их око 43, укључујући и шест радника који су стекли услове за пензију, јесте да ћемо ми у Министарству и Влади Републике Српске покушати да изнађемо средства, како би исплатили порезе и доприносе за поменуте раднике, али исто тако и отпремнине за раднике који одлазе у пензију“, поручио је министар привреде и предузетништва Републике Српске.

Митровић је апеловао на градоначелника, директора и раднике „Мофаса“ да предстојећа реорганизација предузећа, уз помоћ Владе Републике Српске, буде успјешно реализована и да фабрика настави са радом.

Према његовим ријечима, реорганизација подразумијева и укључивање нове, младе и стручне снаге, као и нових технологија с циљем модернизације и дигитализације производње, што треба да прати и реформа образовања у Српској.

„Надам се да ће наши разговори и договори у наредним мјесецима бити успјешно реализовани на обострано задовољство“, закључио је Митровић.

Он је подсјетио да је данас у Сребреници разговарао са општинским руководством и обећао да ће се Влада Републике Српске и ресорно министарство потрудити да се створе повољни инфраструктурни предуслови у овом мјесту како би заинтересовани привредни субјекти лакше покретали привредне активности и запошљавали становништво.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЋосић: Град прошле године остварио 200 милиона КМ привредне добити
Сљедећи текстРандорију 13 медаља у Сплиту и Берковићима!