Насловна Вијести Источно Сарајево Модел дуалног образовања у Србији примјенити и у Српској

Модел дуалног образовања у Србији примјенити и у Српској

272
0

Модел дуалног образовања који је примјењен у Србији, треба да буде спроведен и у високом образовању у Српској, закључено је на данашњем састанку представника републичких институција и студентских организација Републике Српске и Србије на Економском факултету на Палама.

Министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић, рекао је да су на састанку покренута инспиративна питања у вези са примјеном овог модела образовања у Српској.

„Институције ће у наредном периоду радити на имплементацији тог модела. Једна од најважнијих области сарадње Српске и Србије, јесте образовање и на том пољу су заједно много урадили“, рекао је Ружић новинарима након састанка.

Према његовим ријечима, понос Србије су студентске организације које са Унијом студената Републике Српске сарађују на веома садржајан и квалитетан начин. Он је навео да та сарадња није само пословна, већ и пријатељска и сваким даном све јача.

„Имали смо веома инспиративна питања и теме које смо покренули. Договорили смо се да се модел бољег образовања, који је успешно примењен и имплементиран у Србији, на неки начин преслика и у Републици Српској“, навео је Ружић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, истакао је да је веома значајна сарадња студената Српске и Србије, као и институционална сарадња.

„Свакако да смо везани за Србију, а наши студенти у Србији студирају под истим условима као и држављани Србије и на томе смо веома захвални“, напоменуо је Ћорић и додао да су на састанку са студентима чули добре идеје, те изразио наду да ће у будућности бити прилике да се реализују.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Kошарац, оцијенио је да је успостављање међусобне сарадње студентских организација посљедица одличне институционалне сарадње Србије и Српске.

„Ми немамо тај проблем да кажемо да Србија јесте наш регионални лидер у сектору образовања и у неким другим гранама. Данас смо о томе разговарали“, изјавио је Kошарац.

Он је навео да ту постоји опредијељеност студената да се умреже на нивоу законских рјешења, како у Српској тако и у Србији, те регионално наступају у одређеним пројектима.

Предсједник Студентске конференције универзитета Србије Маргарета Смиљанић, изјавила је да се константно ради на измјени стратешки важних питања за студенте, која се односе на наставни план, али и студентски стандард.

„Разговарали смо о дуалном образовању, које је прошле године уведено у високо образовање у Србији, а са колегама ћемо поделити овај модалитет, за који сматрамо да је јако перспективан за све младе људе, који поред наставног треба да стичу и практично знање о компанијама“, рекла је Смиљанићева.

Потпредсједник Уније студената Републике Српске Урош Бјелица, навео је да је на данашњем састанку разговарано о имплементирању дуалног образовања у наредном периоду, а договорени су и наредни састанци на којима ће бити детаљније разговарано о томе.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Стефан Слијепчевић, најавио је да ће студијски програми у наредном периоду бити још више прилагођени тржишту рада, како би се стварао кадар који ће лако долазити до посла.

На састанку је разговарано и о пројекту обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе – 15. септембра, те договорено да ове године Пале буду домаћин великог скупа студената из Србије и Републике Српске поводом обележавања овог дана

ИЗВОРсрна
Претходни текстЈоловић: Потребно мијењати статут БОРС-а и системски ријешити проблеме
Сљедећи текстАндрић: Гласање поштом било нерегуларно, опозив није успио