Насловна Најновије Москва неће извозити гас и нафту онима који ограничавају цијену

Москва неће извозити гас и нафту онима који ограничавају цијену

207
0

Русија неће извозити нафту и гас, у земље које одлуче да ограниче цијене енергената, али прати ситуацију, рекао је портпарол Kремља Дмитриј Песков.

„Ми своје дјеловање заснивамо на изјави предсједника Владимира Путина, да нећемо трговати нафтом и нафтним производима или гасом са земљама које уводе границе цијена. Дакле, ово је наш став за сада“, рекао је Песков, додајући да Москва прати ситуацију.

Он је навео да „нико у Русији неће себи пуцати у ногу“.

„Већ смо научили да будемо разумни и да слиједимо само своје интересе“, рекао је Песков.

Европска комисија предложила је почетком седмице, да се цијена гаса ограничи на 275 евра за мегаватчас електричне енергије за уговоре који се склапају на берзи у Холандији.

Најављено је да ће ова мјера ступити на снагу 1. јануара 2023. године и да ће бити на снази годину дана.

Министри енергетике ЕУ били су подијељени у вези са приједлогом и нису успјели да постигну договор.

Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто, рекао је да се очекује да министри поново разговарају о приједлогу Европске комисије на наредном састанку који је заказан за 13. децембар.

Западне земље траже начине да ограниче приходе Русији од извоза нафте и гаса, откако је та земља покренула војну операцију у Украјини 24. фебруара.

Министри финансија Г7 у септембру су потврдили своју намјеру да уведу ограничење цијена руске нафте и позвали све земље да подрже ту иницијативу.

ЕУ је у октобру увела осми пакет санкција Москви, који је укључивао законодавну основу за одређивање горње границе цијена за поморске испоруке руске нафте у треће земље.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстПожар у центру Бањалуке: На терену већи број ватрогасаца
Сљедећи текст„Спартанци“ одлични у Новом Саду