Насловна Најновије Музичка академија чувар историје, традиције и културе народа Српске

Музичка академија чувар историје, традиције и културе народа Српске

77
0

Помоћник министра за високо образовање Републике Српске Јелена Старчевић, изјавила је да Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву, представља заштитника и поборника очувања историје, традиције, културе и умјетности народа Републике Српске, како у БиХ, тако и шире.

Старчевићева је истакла да је Музичка академија зачетник Универзитета у Источном Сарајеву и једна од најстаријих организационих јединица у којој се већ 30 година развија културни и умјетнички живот града и ове регије, те образује кадар у области умјетности.

„Дочекали смо да Музичка академија добије нову зграду која ће врло брзо бити завршена и то показује да су Академија и Универзитет у Источном Сарајеву приоритет Владе Републике Српске“, изјавила је Старчевићева новинарима прије почетка свечане академије поводом 30 година Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Slika može predstavljati 2 osobe i tekst

Она је рекла да је у овај пројекат до сада уложено скоро 8.000.000 КМ, а да је укупна вриједност 11.000.000 КМ.

Декан Музичке академије Маја Жужа, изјавила је да се ова академија развила у респектабилну високошколску установу, те остварила запажене резултате који су јој омогућили углед на домаћем и интернационалном плану.

Slika može predstavljati 2 osobe, gitara i violina

„Било је доста времена за наш раст и развој, а на неки начин смо то вечерас и приказали пригодним програмом који су припремили професори и студенти Музичке академије“, истакла је Жужа.

Професор Сандра Ивановић, којој је уручена Повеља Музичке академије, навела је да је уложено много труда, посвећености и љубави свих запослених на Академији да би постали то што сада јесу.

„Поносни смо на резултате наших професора и студената које су остварили на бројним такмичењима, на то што смо били организатори значајних манифестација. Очекујемо да будемо још бољи и томе ћемо тежити“, нагласила је Ивановићева.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је ово посебан дан за Универзитет и најавио да ће Музичка академија ове године преселити у нову зграду, гдје ће професори и студенти имати боље услове за рад.

„Очекујемо још боље резултате у наредним годинама. Као ректор Универзитета презадовољан сам резултатима које постижу професори и студенти Музичке академије“, изјавио је Кулић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, изразио је задовољство због чињенице да Музичка академија обиљежава 30 година постојања и да на својеврстан начин представља Универзитет у Источном Сарајеву.

Он је истакао да запослени и студенти Академије на најбољи начин представљају Универзитет и овај град, те да има развојни пут какав би жељеле многе високошколске установе.

„Дошли су до тачке која на најбољи начин представља њихов рад са студентима и достигнућа у организовању веома значајних догађаја међународног карактера“, истакао је Ћосић.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас ће служити Свету архијерејску литургију поводом крсне славе Музичке академије у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама у Источној Илиџи.

Од 12.00 часова у сали Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву биће уприличена промоција дипломираних и мастер студената, као и уручење награда и признања заслужним професорима и студентима.

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву почела је са радом школске 1994/1995. године на подручју општине Илиџа, а од 1996. године просторије Музичке академије налазе се у згради Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Први декан Музичке академије био је академик Војин Комадина.

ИЗВОРСрна, фото РТВИС
Претходни текстБројни таленти Иве Шаровић, ученика генерације ОШ “Свети Сава“ у Рогатици
Сљедећи текстИсточно Сарајево: Ухапшен држављанин Авганистана по Интерполовој потјерници