Насловна Вијести Република Српска Мјештани за пола године саградили нови храм

Мјештани за пола године саградили нови храм

164
0

Мјештани села Орашје у требињској регији Зупци за пола године су, поред темеља старе Цркве Свете Текле, саградили нови истоимени храм за чији довршетак су Орашани у недјељу организовали донаторско вече и сакупили 6.370 марака, што ће, са недостајућих 5.000 марака, бити довољно да се заврши цјелокупан храм, заједно са велелепним каменим иконостасом.

Предсједник мјесне заједнице Зупци и члан тамошњег Црквеног одбора Крсто Ратковић рекао је да се племе Ратковића нада да ће нови храм, за чију је изградњу, према предрачунима, потребно око 85.000, бити у потпуности завршен до 9. октобра ове године, на празник Свете Текле, уз помоћ локалне заједнице.

– Од почетка марта, када је владика Димитрије свештао темеље цркве, па до данас смо сазидали и покрили цркву, поставили звона, а тренутно се црква облаже херцеговачким каменом, што ће, након постављања каменог иконостаса, који је у изградњи и који ће бити постављен 1. октобра, уједно значити и довршетак свих радова, да би је свештали 9. октобра, када планирамо велики народни сабор – каже Ратковић.

Напомињући да се нови храм гради у непосредној близини темеља некадашњег, Великог храма Свете првомученице Текле из четвртог вијека, који су порушили Турци, он каже да је након ископавања остатака овог храма, које је још 2000. године започео археолог Александар Ратковић, њихова жеља била да се управо овдје сагради нови храм, јер ће се археолошки радови на старом наставити и у наредном периоду.

– Некадашњи, Велики храм Свете првомученице Текле био је димензија десет и по са 16 метара и њега су касније порушили Турци те однијели камен и све је то тако било вијековима, све до 7. октобра прошле године. Тада смо, на иницијативу мјесног пароха Бориса Бандуке, свештеника Мирослава Ратковића, предсједника Црквеног одбора и нас вјерника, служили свету службу на темељима старог храма и формирали Грађевински одбор, ријешени да наше племе Ратковића, које је најбројније у овом крају, прикупи средства за изградњу новог храма, што смо и остварили – наводи даље Ратковић.

Он напомиње да ниједан фенинг није отишао гдје не треба и са тачном прецизношћу наводи да је до сада прикупљено 57.710 марака, углавном донација мјештана и њихових пријатеља, али су од те суме значајан дио од 22.500 марака донирала и предузећа енергетског сектора, попут „Електрохерцеговине“, ХЕТ-а, „Електропривреде РС“, као и „Воводода“, док су сами мјештани у материјалу обезбиједили још око 15.000 марака, одрадивши на изградњи храма и велики број дневница.

Иако се сви радови приводе крају, за довршетак цркве требало би још средстава која се могу уплатити Црквеном одбору Зупци или се обратити Епархији захумско-херцеговачкој и приморској.

ИЗВОРnezavisne.com
Претходни текстНародне ношње су огледало српског народа(ВИДЕО)
Сљедећи текст,,Сизифова борба за правопис“ у Хан Пијеску