Насловна Најновије Навршило се седамнаест година од смрти Слободана Милошевића

Навршило се седамнаест година од смрти Слободана Милошевића

121
0

Данас се навршило 17 година од смрти бившег предсједника Србије и Југославије и лидера Социјалистичке партије Србије, Слободана Милошевића.

Милошевић /64/ је умро 11. марта 2006. године од инфаркта у притвору Трибунала у Хагу, током суђења за ратне злочине на подручју бивше Југославије, у ратовима током деведесетих година прошлог вијека, не дочекавши пресуду.

Почетак Милошевићеве дугогодишње политичке каријере, везује са говор 28. јуна 1989. године на Газиместану, на прослави 600 година Kосовске битке, којој је присуствовало око милион људи.

Милошевић је на првим вишестраначким изборима у Србији, послије Другог свјетског рата у децембру 1990. године, изабран за предсједника Србије. Исте године изабран је за првог предсједника СПС-а, на чијем челу је био до смрти.

На пријевременим изборима у децембру 1992. поново је изабран за предсједника Србије, а од 1997. године до октобра 2000. године, био је предсједник СР Југославије.

Предводио је делегацију у којој су била по три члана из СР Југославије и Републике Српске на преговорима у Дејтону у новембру 1995. године, када је парафирао Споразум о миру у БиХ, познат као Дејтонски споразум, који је, затим, потписан децембра 1995. године у Паризу.

Његова владавина је завршена је 2000. године побједом кандидата удружене Демократске опозиције Србије /ДОС/ Војислава Kоштунице, на изборима за предсједника СР Југославије.

Послије побједе ДОС-а на изборима 24. септембра 2000. године, не желећи да призна пораз, Милошевић је изазвао постизборну кризу која је запријетила грађанским ратом у Србији, али је окончана 5. октобра послије масовних демонстрација грађана широм Србије.

Због злочина током сукоба на Kосову, Хашки трибунал је против Милошевића подигао оптужницу 27. маја 1999. године, током бомбардовања СР Југославије и Србије, а због злочина у Хрватској 9. октобра 2001. године, те 23. новембра исте године и због злочина над муслиманима и Хрватима у БиХ.

Ухапшен је 1. априла 2001. године због злоупотребе службеног положаја, непуних шест мјесеци пошто је окончана његова владавина, а изручен Хашком трибуналу 28. јуна те године.

Суђење Милошевићу у Хагу почело је 12. фебруара 2002. године, више пута је прекидано због његовог лошег здравственог стања. Трајало је четири године, а окончано је његовом смрћу.

Пошто београдске и државне власти Србије, нису дале дозволе које су тражили породица и високи функционери СПС-а да Милошевић буде сахрањен у Београду уз државне почасти, сахрањен је у дворишту породичне куће супруге Мирјане Марковић у Пожаревцу.

ИЗВОРсрна, фото Би-Би-Си
Претходни текстСедам година од смрти Драгана Николића
Сљедећи текстДанас промјенљиво облачно, крајем дана падавине