Насловна Најновије Навршило се 25 година од киднаповања Срба у Ораховцу

Навршило се 25 година од киднаповања Срба у Ораховцу

59
0

У Ораховцу је прије 25 године, 16. и 17. јуна, киднаповано више старијих мушкараца на очиглед најближих чланова породица и комшија, који су потом одведени у непознатом правцу.

Киднаповани су пензионери Панта Грковић /1939/ који је касније идентификован и сахрањен на гробљу иза цркве у Ораховцу и Тика Миљковић који је послије неколико дана у заточеништву успио да побјегне, подсјећа Радио Гораждевац.

О осталој тројици Срба Пеки Пелевићу /1935/, Марку Витошевићу /1938/ и Свети Грковићу /1933/ до данас се ништа не зна.

Супруге киднапованих и комшије препознали су људе који су одвели ове Србе и по њиховом свједочењу неки отмичари су носили униФорме са амблемом на којем је писало УЧК, док су неки од отмичара били у цивилној одјећи.

За одвођење Срба у Ораховцу до данас нико није одговарао, а породице никада нису добиле информације шта се десило са њиховим најближима.

Осим ових пет Срба, 16. и 17. јуна 1999. године киднаповани су и Срби избјеглице из Хрватске, чланови породице Беговић – Јован, Никола, Симо и Блажо као и њихов пријатељ Михајло Велимировић.

Они су послије бјекства од „Олује“ у Хрватској уточиште пронашли у једној просторији подрума вина „Орвин“ у Ораховцу, која је тада служила као импровизовани колективни центар за избјеглице. О њиховој судбинама до данас се ништа не зна.

На подручју општине Ораховац је од 1998. до 2000. године киднаповано укупно 86 Срба. Имена 84 киднаповане особе налазе се на споменику киднапованим и убијеним Србима на улазу у село Велика Хоча.

Поред њих, киднаповани су и новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић чија судбина такође још није расвијетљена.

ИЗВОРСрна
Претходни текстЉето почиње у четвртак увече
Сљедећи текстЕвропско првенство: Све је спремно за фудбалски спектакл Србија – Енглеска